Цената на хляба се вдига заради скъпия ток

Скъпият ток изстреля цените на хляба нагоре

9 Март, 2012, Новини България

 

Цена хляб се вдига скъпи ток Цената на хляба се вдига © скрииншот: Selo-Banya.com  

Поради постоянното поскъпване на храните се очаква поскъпване на хляба. Най- евтиният хляб в цяла Европа е насъщният у нас хляб. Докато цената на хляба при нас е 1,20, в Гърция, самунче от 500 грама струва две евро. Освен това там данъкът добавена стойност е 7%, докато ние дължим по 20 на сто.

Една от причините да няма опасност от  внос у нас е евтинията, въпреки че вече направиха такива опити в Разград. Кукушева препоръча също така търговските вериги да намалят надценката върху хляба, защото в момента тя е между 20 и 40 на сто. Ниската себестойност на хлебните изделия се получава само заради евтиния труд у нас, всички останали консумативи са на нивата в Европа.

Министър Мирослав Найденов лично обяви за решението на немската компания по време на дискусията за създаването на хранителна банка у нас. Премиерът Бойко Борисов е напълно съгласен у нас да има действаща хранителна банка, каза аграрният министър.

Към Министерския съвет се създава работна група, която ще работи по законодателството и механизмите за работа на хранителната банка по предложение на Борисов. В тази комисия ще участват четири министерства.  Чрез експертизата, с материално-техническа помощ, предоставяйки евентуално и сградния фонд, с логистична подкрепа и чрез контролните си функции, държавата ще подкрепи създаването на хранителните банки в България.

Най-вероятно празните складове, които сега се продават, но никой не проявява интерес към тях, ще бъдат дадени на банката, вместо да се наемат и изграждат нови, уточни Найденов. Миистър Найденов препоръча още да се създаде лоби, което да подкрепи създаването на хранителна банка.

След 2014 г. в Европейският съюз няма да има програма „Храни за бедните", на която сега разчитат около 200 000 българи. Въпросът с опрощаването на ДДС върху храните с изтичащ срок остава отворен. Трябва по-скоро да се помисли върху това как да се регулира бракът и да има естествени стимули, за да не се бракуват храни.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583