Български студенти трети на олимпиада

Българите трети на олимпиадата по математика в ЮЗУ Благоевград след гърци и румънци

15 Март, 2012, Новини България

 

Български студенти олимпиада ЮЗУ Благоевград Български студенти трети на олимпиада в ЮЗУ © скрииншот: Selo-Banya.com  

България достойно зае 3-то място във финалното класиране на VI международна студентска олимпиада по математиа, която събра 120 първокурсници и второкурсници от 26 отбора на осем държави. ЮЗУ Неофит Рилски бе домакин на мащабното събитие, което за първи път може да се похвали с толкова голям интерес от страна на участници. След оспорвана надпревара за решаване на 4 задачи, подбрани от международно жури, първото място завощваха румънците,  второто гърците. Церемонията по награждаването се състоя в събота сутринта в университетска база Бачиново, където се проведе и олимпиадата, а официалното сбогуване на чужденците с Благоевград бе вчера. По традиция връчването на се започна с бронзовите медалисти, за да се стигне до кулминацията за отличаване на най-добрите 10, носители на златен медал.

Виктор Падуреану (34 точки) е първенец сред най-добрите 10 носители на златен медал от Политехническия университет в Букурещ. Двама са българите в челната десетка - Младен Вълков и Явор Папазов, и двамата от Софийския университет. 50 стотни не стигнаха на първокурсничката по информатика в ЮЗУ Ренета Шестакова да се нареди до бронзовите медалисти. В отбора на ЮЗУ бяха още Лиляна Петкова, Борислав Попниколов и Милен Георгиев, всички в I курс, съобщи треньорът им доц. Васил Грозданов. Той определи представянето на студентите си като добро.

Все пак те се готвиха за олимпиадата само един семестър и до момента не са участвали във форум на толкова високо ниво, а задачите бяха изключително тежки, обективен бе той. Доказателство за думите му е фактът, че нито един от участниците в VI международна студентска олимпиада по математика не успя да реши всички задачи и да набере в актива си максималните 40 точки. Може би заради ранния час в събота ЮЗУ студентите пропуснаха награждаването на съперниците си. Най-емоционални на церемонията бяха гърците.

Специалните награди на финала обяви президентът на Асоциацията на математиците от Югоизточна Европа проф. Дору Стефанеску, I-во място в отборното представяне зае тимът на Университета в Атина, второ - екипът на Университета в Букурещ, третото място отново зае румънски отбор - на университета Куза в гр. Яш. За изключително творчество и оригинално решение специално бе отличен Константинос Цувалас от Университета в Атина. Ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев и заместникът му доц. Борислав Юруков поздравиха състезателите, с пожелание за още по- добри резултати догодина на VII издание на студентската олимпиада, което ще се проведе в Гърция.

Статия: Евелина Александрова

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583