България отбелязва днес националния си празник

3 Март, 2012, Новини България

 

Честването на 134-та годишнина от Освобождението ще бъде отбелязано с тържествени церемонии, военни ритуали, църковни молебени и поднасяне на цветя в цялата страна.

 

България празнува националния си празник 3-ти Март България празнува Трети март © Снимка: actualno.com, скрииншот: Selo-Banya.com  

България отбелязва днес националния си празник. Трети март е Ден на освобождението на страната от османско иго. Честването на 134-та годишнина от Освобождението ще бъде отбелязано с тържествени церемонии, военни ритуали, църковни молебени и поднасяне на цветя в цялата страна.

В София пред Паметника на незнайния воин от 11 ч. е церемонията по издигането на националното знаме, на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и дапутати.

В 18.30 часа на площад "Народно събрание" ще се проведе традиционната тържествената заря-проверка по повод националния празник, където президентът Плевнелиев ще произнесе слово.

Връх Шипка е център на тържествата за отбелязване на 134-ата годишнина от Освобождението. В 9.00 часа в храм „Рождество Христово" в град Шипка ще бъде отслужена света литургия. В 12.00 часа на площада в подножието на връх Шипка ще се проведе тържествен митинг по повод Националния празник на Република България. В 12.30 часа пред Паметника на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България български и чужди воини, участвали в Руско-турската освободителна война. На церемониите ще присъстват вицепрезидентът Маргарита Попова и вицепремиерът, и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Община Стара Загора осигурява 5 автобуса за желаещите да се качат на връх Шипка по време на тържествата за Националния празник. Кметът Живко Тодоров е разпоредил да бъдат осигурени още два автобуса, ако има необходимост. Пътуването е безплатно. На 3 март в 8.00 часа автобусите тръгват от площада пред общината. Осигурени са и два автобуса до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", където в 10.30 часа ще започне ритуалът по полагането на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора.

Благоевград. Община Благоевград днес също организира тържествено честване на Националния празник на Република България и 134 години от Освобождението, съобщава пресцентъра на общината. Тържествената програма започне в 11.00 часа с поднасяне на цветя пред Паметния знак, намиращ се срещу централния вход на стадион “Христо Ботев”, а след церемонията оркестър и участници в ритуала ще се включат в шествие от Паметния знак до площад “Македония”. Програмата ще продължи с церемония по издигане на Националния флаг на площад “Македония” в 12:00 часа. Тържествената церемония завършва с панихида за загиналите в Освободителната война, водена от митрополит Натанаил.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583