Българите все по-рядко си купуват обувки и дрехи

Оборотът в търговията на дребно се е свил през януари, пестим от облекло и обувки. Търговците на дребно ще фалират

10 Март, 2012, Новини България

 

Българите купуват евтини обувки дрехи Българите не купуват дрехи обувки © скрииншот: Selo-Banya.com  

Лек спад в размера на 0,2% бележи оборотът в сектор "Търговия на дребно, без търговията с мотоциклети и автомобили през януари 2012 г. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). На базата на данните е изчислено понижението на годишната база е 2,6%.

В почти всички икономически дейности има месечен спад на оборота. Най-потърпевша е търговията на дребно с текстил, облекло, кожени изделия и обувки – с 13,2%. Търговията с медицински и фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности е засегната най-слабо- с 0,1%.Оборотът пък на търговията с храни, напитки и тютюневи изделия се задържа на състоянието си от декември 2011г.

Сериозен растеж бележи търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 10%. В размера на 0,2 % е повишението в оборота при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия.

Регистрирани са и слаби понижения в търговията на дребно с компутърна и комуникационна техника – с 1,6%. 5,6% е спадът при търговията с автомобилни горива и смазочни материали, а при тази с битова техника, мебели и други стоки за бита – 6,4%. Най-сериозно на годишната база е засегната търговията на дребно с текстил, обувки, облекло и кожени изделия, където оборотът за една година е намалял със 17,2%.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583