Георги Първанов настоява благотворителните SMS-и да не се облагат с данък

Според Първанов трябва да има законодателно решение, за да бъде избегнато това облагане

10 Март, 2012, Новини България

 

Георги Първанов благотворителни SMS данък Благотворителните SMS-и не трябва да се облагат с данък © скрииншот: Selo-Banya.com  

Бившият президент на България Георги Първанов заяви, че категорично е против облагането с данък на даренията със есемеси (sms).„Това са дарения от пенсионерите, от младите хора. Хората са дарили за деца в беда, за тежки операции. Няма логика държавата да прибере един голям процент от тези средства", коментира Първанов. Той  посочи, че последните двама премиери са опрощавали данъка на определени кампании , докато други (като Българската Коледа), не са успели да постигнат нищо от това. „Не искам специално отношение към Българската Коледа, това просто трябва да бъде генерално решение"- допълни Георги Първанов.

Според него трябва да има законодателно решение, за да бъде избегнато това облагане. Георги Първанов смята, че мнозинството се опитва да избута президентската институция в ъгъла и да я подложи на парламентарен контрол. Според него това може да наруши баланса между властите. Има тежка концентрация на власт в ръцете на министър-председателя, допълни още Първанов.

На въпрос какво е по-добре за България - президентска или парламентарна република, Първанов беше убеден, че България трябва да бъде парламентарна република, също така да се направят леки корекции в промяната на Конституцията,свързани с правото на президента пряко да предизвика референдум, а не да пита Народното събрание. Промяна, която да позволи по-трудно да се преодолява президентското вето.

Според бившия президент въпросът не е президентска или парламентарна република. "Сега въпросът е да не се допусне премиерска република", уточни той.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583