22 октомври, 2011

Хавайски астрономи видяха раждането на нова планета

Астрономи от Хонолулу, Хавай за първи път успяха да заснемат сформирането (раждане) на нова планета в космоса, съобщава  онлайн изданието Yahoo News.

 

Снимка раждане нова планета космос © снимка: интернет, скрииншот: Selo-Banya.com  

Досега учени не са успявали да наблюдават раждането на млади планети, и това е било така, тъй като им е пречила ярката светлина на звездата, около която започват да се сформират. Всяка нова планета се образува от прах и газ, циркулиращи около звезда на възраст два милиона години и се намира на близо 450 светлинни години от Земята. На базата на научните модели учените предполагат, че планетата е започнала да се формира преди 50 000 до 100 000 години.

Откритието е направено от хавайския астроном Адам Краус (Adam Kraus), който за първи път наблюдава как се ражда планета, наречена LkCa15b, получила името на звездата, около която започнала да се формира, а и е най-младата, изследвана досега от астрономи.

Адам Краус е работил в екип с Майкъл Айрланд - колега астроном от университета "Макуайъри" и Австралийската астрономическа обсерватория с помощта на телескопи "Кек", разположени на вулкана Мауна Кеа на остров Хавай.

Краус и Айрланд са преодолели тези трудности чрез два метода.

Единият, който се използва също и от други астрономи, е да се променя формата на огледалата, за да се премахнат изкривяванията на светлина, пречинени от земната атмосфера.

Другият метод е бил уникален, при който се поставят маски над по-голяма част от огледалото на телескопа. Комбинацията от двата метода е позволила на астрономите да получат снимки с висока резолюция и така да видят бледата планета, формираща се в близост до ярката звезда. Те са направили откритието, докато са наблюдавали 150 млади газови звезди.

Наблюдаването на процеса на образуването на планетите може да помогне на специалистите да отговорят на въпросите дали те се оформят в по-ранен етап от живота на звездата и дали това става близо до нея или по-далече. След като се формират, планетите могат да променят орбитите си, затова е трудно да се отговори на тези въпроси, като се изучават по-стари планети.

Звездата LkCa 15, чието име е използвано за новата сформираща се планета е цел номер две на екипа. Те веднага разбраха, че виждат нешо ново, за което ще продължат да събират информация през следващата една година.

  Статия: http://news.yahoo.com/hawaii-astronomer-captures-image-forming-planet-230958310.html

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583