Настъпи астрономическата пролет

Посрещнахме астрономическата пролет у нас тази сутрин в 7 часа и 14 минути, казаха от Института по астрономия

 

кога настъпва астрономическа пролет Астрономическата пролет настъпи © скрииншот: Selo-Banya.com  

Тази сутрин в 7:14ч. НИМХ съобщиха, че астрономическата пролет у нас вече настъпи. В посочения час, при своето видимо движение по еклиптиката, Слънцето пресече пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера премина в северната.

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното, и завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо. Март, април и май са пролетните месеци в Северното полукълбо, а септември, октомври и ноември- в Южното.

Григориански календар, основаващ възприятието на календарската система по света. Календарът показва, че  по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо.

Според това, колко години за минали от последната високосна година, се определя и календарната дата. В последната събота срещу неделя на 25-ти март в 3ч. през нощта ще преместим часовниците си с един час напред.

През пролетта температурите се повишават, дните започват да стават по-дълги от нощта, а природата се връща към активния си  живот.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583