Храносмилателни ензими разделно хранене диета
С храната в тялото навлизат различни вещества. За тяхното усвояване са необходими няколко вида храносмилателни ензими. Протезата разгражда протеините, амилазата - скорбялата, липазата - мазнините, а лактазата - млечната захар. Част от тях се синтезира в организма, при което се изразходват собствените му химични и енергийни ресурси. Друга част се набавя от някои храни – пресните сурови плодове и зеленчуци, накиснатите и покълнали ядки и семена, ферментиралите храни, пчелния мед, суровото мляко и др.

Как се отделят храносмилателните ензими

Готвените храни не могат да служат за тази цел - ензимите се разрушават от топлината. Далеч преди температурата на кипене, още при 54°С, всякаква активност на ензимите се преустановява. Консервиране, печене, задушаване, пържене, пастьоризиране на млякото, микровълнова печка - всичко това убива ензимите. Храносмилателните ензими се отделят в точно определени количества и в определено време. За различните храни са необходими различни храносмилателни секреции. За въглехидратите са необходими ензими, разграждащи въглехидратите, докато за протеините – ензими, разграждащи протеините и т. н.

10 вредни комбинации на храни

Познаването на храносмилателния процес е накарало много здравни специалисти да препоръчват правилно комбиниране на храните, правилата за което следват накратко:

 

Хранене диета комбиниране видове храни

 

1. Не приемайте концентрирани протеинови и концентрирани въглехидратни храни на едно и също хранене.

Това означава да не ядете ядки, месо, яйца, сирене и други протеинови храни едновременно с хляб, зърнени храни, картофи, сладки плодове, кейкове и т. н. Захарта до голяма степен възпрепятства отделянето на стомашен сок и определено забавя храносмилането, а ако се приема в големи количества, може да потисне стомашната активност.

 

2. Не комбинирайте повече от една концентрирана нишестена храна на едно хранене

Това правило е по-важно като средство да не се преяжда, отколкото като начин да се избегне лошото съчетаване на храните. Докато преяждането с нишестени храни може да доведе до ферментация, не е сигурно дали комбинацията от две нишестени храни ще даде такъв резултат.

 

3. Не комбинирайте мазнини и протеини

Това означава да не използвате сметана, масло, олио с месо, яйца, сирене, ядки и т. н. Мазнините потискат действието на стомашните жлези, като забавят отделянето на стомашни сокове и пречат на отделянето на правилните стомашни сокове за месо, ядки, яйца и др. протеини. мазнините могат да намалят изцяло стомашния тонус повече от 50%.

 

4. Не яжте кисели плодове с протеинови

Това означава, че портокали, домати, лимони, ананас не трябва да се консумират с месо, яйца, сирене или ядки. Киселите плодове сериозно пречат на смилането на протеините и се получава гниене. Въпреки че не представляват несмилаема комбинация, млякото и портокаловият сок далеч не са най-доброто съчетание на храни. Портокаловият сок и яйцата са още по-неподходяща комбинация.

 

5. Не консумирайте въглехидрати и захари едновременно

Не се препоръчва употребата на желета, конфитюри, плодове, масло, захар, мед, сиропи, меласа и т. н. с хляб, кейк или едновременно със зърнени храни, картофи и др. Също така захар със зърнени храни причинява ферментация. Практиката да се приемат нишестени подсладени храни е неправилен начин за доставяне на въглехидрати. Захарта в устата бързо се изпълва със слюнка, но липсва птиалин, който знаем, че е важен за смилането на въглехидратите.

 

6. Не приемайте две концентрирани протеинови храни едновременно

Избягвайте комбинирането на ядки и месо, яйца и месо, сирене и ядки, сирене и яйца, месо и мляко, яйца и мляко и ядки и мляко едновременно. Ако изобщо употребявате мляко, го приемайте отделно. Причината да се избягва употребата на тези храни е това, че за всяка протеинова храна е необходим храносмилателен сок от различен вид, с различно действие и сила. За яйцата е нужно различно време на действие на стомашните сокове, отколкото за месото и млякото.

 

7. Не яжте диня и пъпеш с никаква друга храна

Дините и различните видове пъпеши винаги трябва да се консумират самостоятелно. Това вероятно се дължи на бързината, с която те се смилат.

 

8. Не приемайте въглехидратни и кисели храни на едно хранене

Не яжте хляб, ориз или картофи с лимони, портокали, грейпфрут, ананас, домати или други кисели плодове. Това се дължи на факта, че ензимът птиалин е активен само в алкална среда; той се разрушава дори и от слаба киселина! Плодовите киселини не само пречат на смилането на въглехидратите, но и причиняват ферментация. Оксаловата киселина например, разредена едно към десет хиляди, напълно блокира действието на птиалина и има достатъчно оцетна киселина в чаена лъжичка винен оцет, за да попречи на храносмилането в устата. Известният диетолог Д-р Пиер Дюкан (Pierre Dukan) казва: Много хора, които не могат да ядат портокали по време на хранене, извличат голяма полза от консумацията им 15 до 30 минути преди хранене."

 

9. Не комбинирайте домати с нишестени храни

Доматите също никога не трябва да се комбинират с нишестени храни, тъй като комбинацията на различни киселини в домата, които се засилват при готвенето, силно противодейства на алкалното смилане на нишестето.Домати могат да се ядат със зеленолистни зеленчуци и мазни храни. Всичко това потвърждава становището на хората, които твърдят, че не могат да ядат портокали и грейпфрут, причиняващи отделянето на панкреатичен сок и храносмилателни ензими за разграждането им. В случаите, когато има свръхкиселинност на стомаха, възникват големи трудности при смилането на скорбялата. Настъпва ферментация и отравяне на тялото, последвано от доста голям дискомфорт. Това се дължи на факта, че храносмилането на въглехидратите (нишесте и захари) и на протеините е толкова различно, че когато те се смесят в стомаха, взаимно си пречат за храносмилането. Киселинният процес и алкалният не могат да се осъществят едновременно в стомаха. Не след дълго те изобщо не могат да продължат, тъй като повишаващата се киселинност в стомаха напълно спира смилането на въглехидратите. За най-ефикасно храносмилане е необходимо да се храним така, че най-малко да затрудняваме храносмилането.

 

10. Не яжте мляко с други продукти в едно хранене

Най-добре е млякото да се приема самостоятелно или неговата употреба да се избягва. То е естествена храна за всички бозайници, като всеки вид създава мляко, което е специално пригодено за нуждите на малките. По принцип малките трябва да приемат млякото самостоятелно, а не в комбинация с други храни. Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя секреции. Употребата на кисели плодове и мляко не създава проблеми и не пречи на храносмилането. Следва примерно комбиниране на храните за хранене три пъти дневно.

Д-р Хърбърт Шелтън

Д-р Хърбърт Шелтън (Herbert Shelton), който е написал прочутата фраза "Гладуването може да спаси живота ви" и е автор на книгата "Науката и изкуството за храната и храненето" пише: "Подложих стотици пациенти, които ми казаха, че не могат да приемат портокали или грейпфрут, на диета с тези плодове и те установиха, че могат да ги употребяват. Тези хора имаха навика да приемат такива храни със зърнени закуски, сметана и захар, яйца и препечен хляб, задушени сини сливи и кафе."

 

  Знаем ли какво пием?
  Чешмяната вода е химическа бомба

 

Валутни курсове

  • 1.95583