Снимки събор празник моето село Баня

Село Баня (Гулийна Баня - старо име) поддържа една хубава традиция, запазена от преди няколко десетилетия. По традиция всяка година през първата неделя на месец Юли се провежда увеселителен събор, "Празник на моето село", на който се събират всички банялии и техни близки живеещи и работещи извън селото. В празника взимат участие фолклорни състави от страната и чужбина, естрадни и народни певци.

Традиционен събор "Празник на моето село Баня"

Ежегодно събитие

Традиционното събиране "Празник на моето село" се провежда в първaата Събота и Неделя на месец Юли всяка година, като празничната обстановка започва да се усеща още от петъчния ден. Централната улица на Баня се затваря за движение на автомобили, като там се разполагат много сергии, игрални забавления и атракциони, на които най-много се радват малките жители и гости на селото. Двата дни изпълнени с музика и хора на площада пред Кметство Баня са дълго очаквано събитие за всички живеещи в селото и извън него. Банялии от всички части на България и чужбина пристигат за празника, а също и за нетърпеливо очаквана емоционална среща със свои роднини и приятели, за една приятна разходка из улиците на родното село Баня.

 

Село Баня читалище просвета самодейци снимки

Читалище "Просвета-1908" село Баня

Програма за деня "Празник на моето село"

Хоро-кула "Здравче венче"

Хоро кула здравче венче снимки

Официалната част на празника в минали години се провеждаше в Неделя сутрин от 11:00 часа в центъра на Баня, като по традиция кмета на селото произнася поздравителна реч, след което започва дълга увеселителна програма. Преди няколко години се наложи промяна на мероприятието и сега официалната част вече се провежда в Събота вечер от 19:00 ч., което позволява на повече външни посетители на Баня да присъстват  на забавната програма. Присъстват фолклорни танцови и певчески състави от Баня, региона и други части на страната. Най-изразено е участието на самодейци от местното читалище "Просвета - 1908". Традиционна и емблематична за Баня е "трупането" (изграждане) на три етажната кула от момчета в цял ръст, което е запазена игра от миналото, когато ергените се "фукали" (хвалели) на момите, изграждайки кула от телата си, висока почти 6 метра. Това цирково изпълнение съществува от 1967 г., нарича се хоро-кула "Здравче венче", с което местните самодейни групи в продължение на години са печелили медали на много събори в цял свят. Това емблематично хоро-кула вече не се изпълнява, поради съображения за безопасност на участниците, но пък е наложено като запазена марка, лого на годишния събор - "Празник на моето село", a под него е изписан текст "Баня пее и играе".

 

 

Валутни курсове

  • 1.95583