Статуята на свободата стана на 125 години

Статуята на свободата, достопочтената нюйоркска дама и един от най-известните символи на Америка

 

29 октомври, 2011

САЩ празнуваха 125-годишнината от освещаването на Статуята на свободата в петък с натурализацията на 125 нови граждани от 46 държави, на церемония на единството, защото Статуята временно остави политически и географски промени, свързани със спорен въпрос на имиграцията.

 

снимки Статуята на свободата Ню Йорк © Снимка: интернет, скрииншот: Selo-Banya.com  

Един от най-известните символи на Америка, а също и за свободата в цял свят - Статуята на свободата чества своя 125-и юбилей. По време на церемонията бяха активирани специално монтирани пет уеб камери върху факела на монумента. Чрез тях не само нюйоркчани и гостите на града, но и хора от цял свят ще могат да се любуват в интернет на невиждани гледки от Острова на свободата и от нюйоркския залив. Петте камери ще са включени 24 часа на ден, седем дни в седмицата.

Американските информационни агенции обаче съобшават, че след отбелязването на годишнината статуята ще бъде затворена за посещения за близо една година, заради ремонтни дейности и обновяване на едно от седемте чудеса на света. В този период ще бъдат обновени стълбищата и асансьорите на монумента, външните перила на панорамните балкони. Статуята на свободата е подарък от Франция за САЩ в знак на приятелството между двете нации. Висока е 46 метра и 70 сантиметра и е поставена върху платформа на Острова на свободата в устието на р. Хъдсън. Открита е на 28 октомври 1886 г.

Универсален символ на свободата, статуята на скулптора Фредерик Огюст Бартолди е близка до сърцето на милиони имигранти. В продължение на десетилетия тя беше първата гледка от САЩ за новодошлите след изнурителното пътуване през Атлантическия океан.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583