Силвио Берлускони подаде оставка

Президентът Джорджо Наполитано прие оставката след среща с премиера в президентския дворец

 

13 Ноември, 2011

Италианският премиер Силвио Берлускони удържа на обещанието си и подаде оставка веднага след като италианският Сенат одобри мерките за излизане от кризата. Очаква се президентът на Италия Джорджо Наполитано да даде нов мандат за съставяне на ново правителство.

 

Силвио Берлускони подаде оставка Берлускони подаде оставка © Снимка: alessandromarciano.com, скрииншот: Selo-Banya.com  

В 21.10 ч. местно време премиерът на Италия Силвио Берлускони пристига в президентския дворец за среща с президента на републиката Джорджо Наполитано, за да върне мандата си. Италианските сили за сигурност едва удържат тълпата от над хиляда души, събрала се пред президентския дворец в Рим, скандирайки "Оставка" (dimissioni). След 18 години на политическата сцена, три пъти премиер, един от най-богатите хора в Италия напусна властта. Както обеща, Силвио Берлускони се отегли, след като парламентът одобри пакета за стабилност на страната, наложен от Брюксел с цел овладяване на дълговата криза.

Очаква се президентът на Италия Джорджо Наполитано да даде нов мандат за съставяне на ново правителство. Прогнозите са, че изборът на президентът е паднал на икономиста Марио Монти, бивш комисар на ЕС. През 1995 година Монти поема перото "Вътрешен пазар, финансови услуги и финансова интеграция" в Европейската комисия (ЕК). Четири години по-късно, през 1999 година, той отговаря за конкуренцията в общността. Намеренията на Монти са да намали наполовина броя на министрите, което е първа стъпка към свиване на държавния апарат. Раздутата администрация има не малък принос за натрупването на държавния дълг от два трилиона евро.

Последният ден от правителството на Берлускони донесе за италианците увеличаване на данъците, замразяване на държавните заплати за следващите две години и увеличаване на пенсионната възраст. Силвио Берлускони - едни от най-богатите италианци и собственик на медийната империя RAI, е най-дълго управлявалият премиер на Италия. Той заема този пост последователно от 1994 до 1995 година, от 2001 до 2006 година и от 2008 година до днес. Личността му обаче е противоречива и името му се свързва със секс-скандали и слухове за корупция.

Италианецът Alessandro Marciano пише в своя блог www.alessandromarciano.com: "Стига с бълването на закони само за лични нужди, стига с лични конфликти на политическата сцена, стига с покупката на парламентаристи, стига сме ставали за смях пред света с назначаването на министри по поръчка, стига с цензурата върху медиите, стига с обидите на журналисти", и още много такива упреци отправя авторът.

 

Краят на ерата Берлускони

Силвио Берлускони, който е на 75-години, беше една от ключовите фигури за италианската политика, футбол, бизнес и светски живот. Той е един от най-дълго управлявалите премиери на страната – с три спечелени мандата и общо 18 години в политиката. По време на кариерата си той успя да спечели и над 50 вота на доверие.

В същото време Силвио Берлускони е и един от най-богатите хора в държавата. По данни на сп. Forbes богатството му се оценява на около 9 млрд. долара към 2010 г. Бизнес империята му включва компании в сферата на спорта, медиите, рекламната дейност, застрахователния сектор, хранителната индустрия, строителството.

Силвио Берлускони обаче не рядко се появяваше на първите страници и заради скандалите, в които е замесен – заради жени, пари, корупция. През 2009 г. самият той коментира, че за над 20 години, е бил около 2500 пъти в различни съдилища във връзка с 106 дела, като правните разноски по тях са били на стойност от 200 млн. евро.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583