Световната икономика навлиза в нова трудна фаза

Барак Обама, Херман Ван Ромпой и Жозе Барозу изразиха подкрепа за усилията на САЩ и Европейския съюз за преодоляване на дълговата криза

 

29 Ноември, 2011

САЩ приветстват действията и решителността на ЕС да предприеме всички необходими мерки, за да се гарантира финансовата стабилност на еврозоната и да се намери изход от кризата

 

нова икономическа криза сащ европа Нова криза за световната икономика © Снимка: Reuters, скрииншот: Selo-Banya.com  

На пресконференция след срещата заедно с Херман ван Ромпой президентът Обама бе категоричен, че САЩ са готови да направят необходимото, за да помогнат за разрешаване на дълговата криза в Европа. Той подчерта, че трудностите, с които се сблъсква Европа, се превръщат в 'много сериозен проблем' и за икономиката на САЩ. „Ако икономиката на Европа се свие, ако Европа изпадне в затруднения, за нас ще стане по-трудно да създаваме работни места тук, у нас”, заявил Обама. Според Ройтерс обаче Обама не е обявил конкретно как САЩ биха могли да помогнат на Европа, посочва Ройтерс.

Според текста на общото комюнике, САЩ и ЕС „се ангажират да работят заедно максимално оползотворяване на здравите трансатлантически връзки с цел ускоряване на икономическия растеж, за създаване на работни места и за гарантиране на финансовата стабилност”. Двете страни поемат и ангажимента да предприемат мерки в отговор на опасенията, предизвикани от краткосрочните очаквания за ръст на икономиката и за бюджетни и финансови проблеми, „както и да действат за заздравяване на основите за трайно възстановяване на икономическия растеж”. Във връзка с продължаващите спорове в конгреса на САЩ между републиканци и демократи във връзка с огромната задлъжнялост на федералното правителство, в комюникето се изразява надеждата, „че САЩ ще предприемат действия за бюджетна консолидация в средносрочна перспектива”.

Президентът на Барак Обама, президентът на ЕС Херман Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изразиха подкрепа за усилията на САЩ и Европейския съюз за преодоляване на дълговата криза, която може опасно да дестабилизира глобалната икономика.

Основната тема на срещата на високо равнище САЩ-ЕС е била дълговата криза, която се превръща в проблем и за американската икономика и вече навлезе в програмите на претендентите за президентския пост, които ще се състезават на изборите догодина. В срещата на високо равнище в Белия дом участваха и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и министърът на финансите Тимъти Гейтнър, предава Ройтерс.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583