Икономиката на САЩ отбеляза покачване

Признаците за стабилизиране на щатския бизнес повишиха очакванията за търсенето

16 Ноември, 2011

Според последните данни потребителското доверие в САЩ надвишава прогнозите през този месец. Очаква се статистиката да покаже и повишение в продажбите на дребно и производството през ноември.

 

САЩ инокомика развитие фондова стокова борса Ръста на икономиката на САЩ © графика: vantagefxmarketwrap, скрииншот: Selo-Banya.com 

Повишението на суровинния индекс става, въпреки че реално само 10 от следените суровини са поскъпнали през ноември – в това число петролът, златото и пшеницата. Залозите за поскъпване на суровините се изкачиха до 7-седмичен връх, след като признаците за стабилен растеж в САЩ повишиха перспективите за търсенето. Индексът на Standard & Poor GSCI, който обхваща 24 суровини, се е повишил с 12% от края на септември, възстановявайки се след две поредни тримесечия на загуби.

Според данните на Bloomberg инвеститорите са увеличили комбинираните си нетни дълги позиции във фючърси и опции в САЩ с 5.3% до общо 840 972 сделки през първата седмица на ноември.

 

Оптимизъм и завръщане на доверието в САЩ

Според последните данни потребителското доверие в САЩ надвишава прогнозите през този месец. Очаква се статистиката да покаже и повишение в продажбите на дребно и производството през октомври. Индексът Standard & Poor’s 500 отбелязва растеж в пет от последните шест седмици, а перспективата за търсенето на суровини се е повишила след спада през септември. Тогава индексът GSCI се понижи с 12% - най-големият спад от ноември 2008 г., заради опасенията, че дълговата криза в Европа ще вкара света в нова рецесия.

Goldman Sachs Group понижи прогнозите си за поскъпване на суровините през следващата година от 20% на 15%. Според нюйоркската банка медта ще поскъпне с 22%, повишение се очаква и при петрола, бензина, златото и живия добитък. Царевицата в САЩ също се очаква да поскъпне, тъй като реколтата е по-малка от очакваното. Производството в световен мащаб ще достигне 33.8 млн. бушела (1 бушел е 27.3 кг), но се очаква търсенето да го надвиши, стигайки 34.1 млн. бушела.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583