16 Октомври, 2011

По света

Монголското правителство информира японските си колеги и други заинтересовани страни, че е взело решение да изостави плановете за сътрудничество с Токио и Вашингтон за създаването на хранилище за временно съхраняване на ядрени отпадъци, пише японският вестник „Маиничи шимбун”. Решението на монголските власти е повлияно от протестните настроения в страната. Подобен проект бе изоставен в Австралия през 2002 г. също заради масовите обществени протести, коментира изданието.

Администрацията на Барак Обама се отказва от плановете да остави американски военнослужещи в Ирак след крайния срок за изтегляне в края на годината. Високопоставен представител на администрацията потвърди, че американските военни ще бъдат изтеглени като ще останат единствено 160 военнослужещи, които ще охраняват посолството на САЩ. Пентагонът обмисляше да остави около 5000 войници, които да обучават иракските сили за сигурност и да се противопоставят на иранското влияние, пише канадският вестник „Летбридж хералд”. По-рано иракските политически лидери отказаха да предоставят правен имунитет на американските войници, което бе изискването на Вашингтон, припомня изданието.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи критики към Израел, относно намеренията на Израел да построи 2 600 жилища в Източен Йерусалим, казвайки, че допълнително заселване е недопустимо, пише в-к „Аарец”. „Генералният секретар е дълбоко обезпокоен за продължаващите усилия за нови израелски заселвания в окупирания Източен Йерусалим”, се съобщава в изявление на Бан Ки-мун към пресата. Според изявлението действията в тази насока са недопустими, на фона на усилията за възобновяване на преговорите между Израел и палестинските власти, и противоречат на призива на близкоизточната четворка от международни посредници страните да се въздържат от провокации.

България

Незаконен боен арсенал бе открит вчера в къща в Катуница. При претърсване в таванско помещение в дома на починалия И.Р. на ул. „Петко Войвода” служителите от РУП – Асеновград са намерили и иззели автоматичен пистолет „Узи” със заглушител с два пълнителя и 45 патрона, пистолет „Браунинг”, автоматичен пистолет без марка и модел със заглушител и пълнител, револвер „Смит и Уесън” с 3 патрона, 8 опаковки „Амонит”, 10 пресовки взривно вещество, пълнител с 20 патрона и 101 патрони с различен калибър. Работата по изясняване произхода и собственика на намерения арсенал продължава, съобщава Български поглед.

Росен Плевнелиев: През 2020 г. ще сме водещи в ЕС

България трябва да заложи на свързаност както със съседните държави, така и с останалия свят, а инфраструктурата е тази, която подпомага регионите да вървят към своето развитие. Това каза кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, който изнесе лекция пред студенти, младежи и граждани в Благоевград в петък вечерта. На срещата участва и кандидатката за вицепрезидент Маргарита Попова.

Плевнелиев и посочи, че сега управляващите трябва да мислят какво наследство оставят на бъдещото поколение, така че да не го заробят с непосилни дългове. По думите на кандидат-президента в кризата оцеляват най-добрите, а в момента България стои стабилно в ЕС, съобщава Труд.

Калфин: Без силна икономика България не е готова за еврото

Винаги при кризи Европейският съюз се е развивал напред. Сега или ще има скок напред, или ще се върне назад с 10-15 години. Това каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин пред студенти от Варненския свободен университет. Младежите поискаха да научат прогнозата му за евентуална втора финансова криза.

Държавата трябва да увеличи интереса към младежите, които са завършили своето образование, защото всеки трети от тях е безработен, заяви в събота на срещата си с представители на Синдиката на българските учители кандидатът на БСП за държавен глава. Той подчерта, че образованието трябва да е приоритет за страната.

“Последните събития показват, че държавите, чиито икономики са по-малко конкурентоспособни, по-далеч от най-богатите в ЕС, не издържат на финансовата криза, макар че именно те спазват стриктно критериите от Маастрихт”, обясни Калфин и даде пример с Испания и Португалия. Това по думите му означава, че без силна, конкурентна икономика, без нужната подготовка България не бива да се присъединява към общата валута, пише вчера Труд.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583