15 Октомври, 2011

Избори 2011

Преднината на кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев пред Ивайло Калфин (БСП) е 8%. Това отчитат от агенция "Галъп" в национално представително изследване, проведено между 29 септември и 8 октомври, цитирано от "Труд". Кандидатът на ГЕРБ към момента има 29%. Втори е Калфин с 21%, трета е Меглена Кунева с 11%. От "Галъп" отчитат мобилизация на привържениците на двамата партийни кандидати, като при Калфин тя е най-силно изразена. При евентуален балотаж Плевнелиев побеждава Калфин с 39 към 24%.

Много скучен мач, коментира вестник "Капитал" за предстоящите избори за президент. На всички избори за държавен глава досега имаше изключително оспорвани кампании, пълни с интриги, динамика и често скандали. На всички избори без сегашните. Броени дни преди първия тур на изборите за президент никой от основните претенденти няма нито една запомняща се фраза, нито един лозунг, клип или поне плакат, в който да има ясна идея. В кампанията няма сблъсък на програми, няма спорове, няма дори конкретика. Вместо тях има далечен обстрел с клишета и много внимание да не се допусне грешка. Ако тази кампания беше боксов мач, двамата играчи щяха да обикалят ринга много далече един от друг и от време на време да имитират схватка със слаби и предвидими удари, докато публиката се прозява отегчено. И още от позицията на "Капитал": "Политиците имитират политическа активност и плътност, медиите симулират обективност, а гражданите дори отказват да се преструват, че им пука. Тази предизборна кампания е не просто най-скучната, тя е най-обидно празната откъм съдържание."

България

Три версии за взрива срещу Сашо Диков изброява "Труд". Бомбата за колата на Сашо Диков е дело на екстремисти, свързани с опозицията. Целта е не толкова самият той да бъде убит или сплашен, колкото да се повлияе на изборите. Спецслужбите са убедени, че причините за взрива са свързани с професията на журналиста и неговите предавания по Канал 3. Втората версия гласи, че взривът идва от управляващите и по-точно от среди, които по някаква причина са засегнати от ръководството на ГЕРБ, не са получили нещо, което са очаквари покрай изборите. Третата версия е, че футболни фенове отмъщават на журналиста.

"Управляващите очевидно нямат интерес да гърми и трещи. Не и в момент, когато у нас има толкова важни чужденци. Би трябвало да са доволни сега тия, които искат да дискредитират управляващите. Едно е сигурно - екшънът си има сценаристи", коментира в интервю за "Труд" Сашо Диков. Той е категоричен: "Аз няма да спра да говоря, че Цветанов (Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи - б.р.) е недоразумение, че Бойко (премиерът Бойко Борисов - б.р.) е загубил усещането за добро и лошо до голяма степен, че парламентът е за посмешище, че това, което се случва във ВСС и съдебната система, е трагедия. Че делото "Октопод" е фарс."

България ще иска обща брегова охрана с Румъния срещу бракониери

в-к Дневник

България ще настоява пред Европейската комисия за създаване на съвместна брегова охрана на Черно море с Румъния. Това съобщиха днес от министерството на земеделието и храните по повод срещата, организирана в Брюксел от еврокомисаря по рибарство и морско дело Мария Даманаки, в която участва министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Идеята има за цел да се защитят интересите на рибарите от двете страни. Необходимо е да се престане с практиката в ЕС, Черно море да се разглежда в контекста на тази за Средиземно море, посочи министър Найденов. Той обяви, че е необходима регионална политика за Черно море. Не може България и Румъния да бъдат ограничавани от квоти за улов на калкан при положение, че добиват едва 10 на сто от общия улов, а другите черноморски държави да правят каквото си искат, категоричен бе министърът. Според него тези квоти не работят и искаме ЕК да реагира.

Инвестициите в световен план се сринаха с 80%

в-к Сега

Преките инвестиции в страната за първите осем месеца на годината са едва 225.6 млн.евро, сочат данни на БНБ, публикувани вчера. Тази сума е близо 4 пъти по-малка от отчетената за същия период миналата година, когато инвестициите са били над 920 млн. евро. Холандия със 172.9 млн. евро и Русия със 114.7 млн. са държавите, които са инвестирали най-много у нас за периода януари-август 2011 г. От юни насам Русия дори е увеличила инвестициите си с близо 50 на сто. В същото време бележим сериозно изтичане на капитали към Германия и Великобритания. Нетните плащания към дружества в тези страни за първите осем месеца на годината са съответно 146 млн. евро и 110 млн. евро. Експерти на централната банка обясняват сериозния отлив на инвестиции с плащанията по вътрешнофирмените кредити на западни фирми и банки, които са в съответствие с погасителните планове на предприятията.

Финансови квестори влизат в БДЖ и ВМА

в-к Новинар

Финансови квестори ще изпълняват превантивен контрол в държавните дружества. Първите фирми, в които ще влязат квестори, са БДЖ и Военно-медицинска академия. Това се посочва в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, одобрен от кабинета в четвъртък. Целта е да има превантивен контрол в държавните предприятия, а не последващ, какъвто в момента правят финансовите инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583