Парк за реадаптация на танцуващи мечки, град Белица

  Фотогалерия парк мечки
  Снимки от Парк за танцуващи мечки

 

Парк Рила мечки Белица Семково

Парк за танцуващи мечки Белица © Снимка: belica.com

 

"Парк за реадаптация на танцуващи мечки", известен още като парк за мечки се намира в подножието на Южна Рила, в местността Андрианов чарк на 12 км от град Белица, на 180 километра южно от София и около 160 км северозападно от Пловдив. В близост са селищата Баня, Разлог, Банско и Якоруда. Паркът се финансира от Фондация "Четири лапи", разположен е на площ 12 хектара на 1200 м надморска височина. Паркът е изграден със съдействието на експерти, които познават навиците на кафявата мечка. Създадени са всички естествени условия, в които живее този животински вид - гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка, езера за къпане, бърлоги за сън. За по-голяма безопасност на мечките, а също и за посетителите на парка, е монтиран електропастир (електрическа ограда) с дължина 26 608 м., и са инсталирани 105 осветителни тела по дължината й.

История и цел на Парка за танцуващи мечки

 

Парк мечки Белица снимка мечка

Парк за танцуващи мечки е минирезерват за реадаптация на бивши питомци на цигани-мечкари. През 1999 г. Бриджит Бардо и Фондация Четири лапи започват борба срещу мъченията на мечки в България. Проектът, наречен Парк за танцуващи мечки в Белица стартира година по-късно и официално е открит на 17 Ноември 2000 г. Проектът Парк за танцуващи мечки е дългосрочен и следва няколко основни идеи: Приютяване на всички официално регистрирани "танцуващи" мечки в България, включване на нашата страна в световната борба за защита правата на животните, предизвикване на обществена и политическа ангажираност към проблемите, свързани с опазване и защита на животните, стимулиране на положително отношение и интерес към защита на животните.

  Исторически музей Разлог
  Парапунова къща мемориален музей

  Стара църква в село Добърско
  "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

 

 

Кафява мечка снимка парк Белица

През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. Женската мечка Станка пристига през март 2001 г. в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 г. са доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. След приютяването на Марияна, Стефан, Калинка, Станка, Гошо и Боби в България бяха останали деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица.

 

Валутни курсове

  • 1.95583