Стомашно разстройство, повръщане, температура, общо неразположение? Сигурно на повечето от вас се е случвало да нямат вода известно време, и след като пуснат кранчето от там да потече нещо мътно с цвят на разредена боза или безалкохолна бира. В някои големи градове, както и в не малка част от по-малките градчета и села, тръбите са в ужасно състояние. Точно те са местата, в които се развиват опасни бактерии, които предизвикват стомашно-чревни разстройства. Случаи на опасна вода това лято има много.

Опасна ли е водата от локалния водопровод

Знаем ли какво пием? Какво е качеството на водата, която тече от чешмата в нашия дом?

 

Знаем ли какво пием? Какво е качеството на водата, която тече от чешмите в домовете ни? Какво е съдържанието на бутилираната вода, която купуваме? Водата може да бъде полезна, вредна или опасна – всичко зависи от хората, които имат грижата да наблюдават процесите, на които е подложена, преди безцветната и жизненоважна течност да се озове в чашите ни.

 

В повечето от големите населени места водата е подложена на един затворен цикъл. Мощни филтри я пречистват от невидимите твърди отпадъци. След това следва агресивна химическа обработка, водата идва в нашите домове, за да се върне обратно в пречиствателните станции. Ако тук вмъкнем няколко думи по толкова актуалната напоследък тема за паметта на водата, ще стане страшно. Затова ще я подмина. Наред с почти всекидневните новини за заразената с бактерии питейна вода, не ми се иска да знам какво е запомнило обикновеното H2O, докато се е лутало из 60-70 годишни тръби и резервоари. Казват, че разликата между изкуствено пречистената и живата природна вода не се усеща от човека, докато животните винаги ще предпочетат чистата, изворна вода. Не мога да се съглася с това твърдение. Пил съм чиста вода от извор, пил и чешмяна вода – вкусът им е съвсем различен. Да не говорим за цвета!

 

Чешмяната вода е химическа бомба със закъснител

В последно време се появиха обнадеждаващи научни статии за влиянието на водата върху алергичните заболявания. Речната и езерната вода съдържат много феноли. Това са вещества, които влизат в състава на дървесината, торфа и всякакви растителни остатъци в почвата. Те придават на водата леко кафеникав цвят. Фенолите са отровни за дървесния бръмбар, но за човека не са толкова опасни. Когато такова чуждо вещество попадне в кръвта, нашият организъм отделя антитела, които се съединяват с фенолите и ги правят водоразтворими. След това обезвреденото вече вещество се изкарва чрез бъбреците. Когато водата във водопроводната мрежа се хлорира, фенолите се превръщат в безцветни хлорфеноли, които потичат от нашите чешми.

 

Чрез водата поемаме диоксин в организма си

 

Но най-лошото е, че при кипене двата хлорфенола се съединяват и се получава диоксин. Това са крайно токсични хлорорганични молекули. Те не преминават във водоразтворимо състояние, а това означава, че не могат да се изкарат от организма. Тези отровни частици блуждаят из кръвта, докато не заседнат някъде. И в зависимост от това, къде са заседнали, възниква един или друг вид алергия. Хлорорганичните вещества, попадащи в нашия организъм с питейната вода, са мастноразтворими. Това означава, че се натрупват с течение на годините в мастната тъкан. А през пролетта, когато се стопят снеговете, от реките и езерата потичат още много отровни химикали, с които се обработва земята. Тези вещества постъпват във водопроводната вода. Хлорирането с нищо не им пречи, защото филтрите не ги задържат. Цялата тази химическа мръсотия се натрупва в голяма доза и се изхвърля навън чрез различни кожни проявления. Дори алергията по отношение на яйца и шоколад се провокира от постоянното постъпване на хлорни организми от водопроводната мрежа. И чак след това може да се засили от някаква храна.

Питейната вода от водопровода намалява продължителността на живота

Водопроводните станции още повече замърсяват водата. Водопроводните тръби са от желязо. Освен това водата се хлорира и се обработва с алуминиев сулфат. Така тя се оказва 20 пъти по-мръсна от чистата кладенчова и изворна вода.

 

Но на всички ни е ясно, че водата трябва да се чисти, за да се избегнат холерата и дизентерията. Получава се затворен кръг – холера и дизентерия няма да се появят, затова пък след 20 години ще нарасне смъртността от рак. Звучи отчайващо, но учените са направили и други открития, което им дава основание да твърдят, че питейната водопроводна вода е един от основните фактори, влияещи на продължителността на човешкия живот. За 60 години човек изпива поне 60 кубически литра вода – около две цистерни. И ако тази вода съдържа отпадъци, мръсни съставки, тя преминава през нашия организъм. И естествено, това не остава без следа. Всички виждаме всеки ден мръсните следи, които остават по стените на чайника или тенджерите, в които е вряла вода. При това остава не само бяла карбонатна утайка, но и кафеникава. Тези химически отпадъци се натрупват по нашите кости, кръвоносни съдове и капиляри.

Пригответе си сами безвредна вода по елементарен начин

За да бъдем здрави, трябва да разберем, че е необходимо организмът ни да приема само чиста питейна вода, но всички сме наясно, че едва ли някъде е останала такава. Затова трябва сами да си я пречистваме. Въглените филтри са добри, но изчистват само органичните вещества, а металите остават. Има и по-ефикасни очистители, но те са прекалено скъпи и едва ли всяко домакинство може да си ги позволи. Съществува един много лесен и напълно достъпен метод, при който водата се изчиства от излишните примеси и става 30 пъти по-чиста. Ето как става това: Предния ден водата се преварява, изстудява се до стайна температура и се налива в тенджера. Замразява се така, че една трета част от водата в тенджерата да остане незамръзнала. По законите на физиката в леда не попадат примеси, защото структурата на леда изхвърля от себе си излишните молекули, а обхваща само водните. Той първо се образува около стените на тенджерата, а мръсната вода остава в средата. Вечерта с нож се пробива средата и се излива незамръзналата вода, която е събрала в себе си всички примеси. След това за по-голяма сигурност останалата заледена вода се облива с малко гореща, за да изчезнат и полепналите по леда примеси. След това се оставя ледът да се разтопи по естествен начин.

 

  Храносмилателни ензими
  10 вредни комбинации на храни

 

Статия: Радко Александров

Валутни курсове

  • 1.95583