Вторник, 4 октомври, 2011

Ню Йорк се превръща в арена за шпионски игри по време на Общото събрание на ООН

Ню Йорк: Преди началото на ежегодните заседания в Ню Йорк световни лидери и техни съпровождащи пристигат в най-големия американски град. Много от тях обаче не са изпратени с дипломатически цели. Те са офицери от разузнавателните служби, които се опитват да наемат агенти в хотелите и малките кафенета в Ню Йорк.

 

Ню Йорк шпиони Общо събрание ООН © снимка: Daniel Berehulak/Getty Images, Скрииншот: Selo-Banya.com  

Изглежда САЩ са знаели, какво е искал да каже иранският президент, когато през 2010 г. Махмуд Ахмадинеджад обвинява самата САЩ пред Общото събрание на ООН, че са подготвили, организирали и изпълнили сами терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Американските дипломати обаче са подготвени за пламенната тирада на Ахмадинеджад предварително. Още преди той да свърши да говори, те излизат от залата в знак на протест и са готови с писмена позиция - осъждат коментарите му.

Докато дипломатите в сградата на ООН правят заявления за първите страници на медиите, агенти на ФБР преследват шпиони по улиците на града. Адвокати на американското Министерство на правосъдието отправят молби към съдиите, за да бъдат одобрени специални разузнавателни средства и подслушвания. Задачата на ЦРУ е търсене на чужденци, които са уязвими и може да бъдат склонени за предателство.

Източник: news.yahoo.com

Ню Йорк шпиони Общо събрание ООН © снимка: http://asiasociety.org, Скрииншот: Selo-Banya.com  

Докато дипломатите в сградата на ООН правят заявления за първите страници на медиите, агенти на ФБР преследват шпиони по улиците на града. Адвокати на американското Министерство на правосъдието отправят молби към съдиите, за да бъдат одобрени специални разузнавателни средства и подслушвания. Задачата на ЦРУ е търсене на чужденци, които са уязвими и може да бъдат склонени за предателство. Контраразузнаването на ФБР от своя страна има задача да наблюдава чуждите дипломати, намиращи се в Ню Йорк по време на срещата на високо ниво. Дейностите на бюрото на ФБР в Манхатън са едни от най-високотехнологичните, коментират бивши служители на американските разузнавателни служби, поискали да запазят анонимност. Това разбира се не е тайна за чуждите агенти, които имат за задача да не бъдат подслушаните дипломатите им.

Иранците например са известни с това, че наемат няколко стаи в различни хотели в града и в последния момент отменят резервации и се местят, за да скрият кой къде е настанен. В един от случаите, бивш агент на ФБР разказва, че иранците са събрали 12 души в една стая, като по този начин поне един от дипломатите е бил принуден да спи в банята, а израелските специални служби в Ню Йорк пък действали напълно независимо от американските, което често създава объркване, коментират бивши служители на ЦРУ и ФБР. Агентите на Мосад са трудноразпознаваеми, защото често влизат в САЩ под прикритие с друг паспорт. Такъв например е бил случаят в Дубай, когато двама служители на Мосад ликвидират високопоставено лице в палестинската ислямистка групировка Хамас. Тогава израелците използват фалшиви британски, ирландски и австралийски паспорти.

ФБР и ЦРУ проверяват имената на хората, които имат издадени визи за посещение в САЩ. Лица от страни като Иран и Северна Корея са особено привлекателни за американските агенти, които не могат да развиват дейности в тези държави. По принцип ЦРУ няма право да събира разузнавателна информация в САЩ, но сградата на ООН се смята за чужда територия и агентите имат право да провеждат оперативна дейност. Агентите на ЦРУ имат право да наемат чужденци да шпионират за САЩ, което е и една от основните им задачи по време на Общото събрание на ООН.

Партньорски разузнавателни служби като британската МИ6 имат право да работят свободно в Ню Йорк, но са задължени да споделят цялата събрана информация с американските служби. Подготовката за привличане на чужд гражданин като шпионин може да отнеме месеци. Суматохата около Общото събрание на ООН, когато журналисти и дипломати от цял свят наводняват Ню Йорк, е много добра възможност за провеждането на такива операции.

 

Ню Йорк шпиони Общо събрание ООН © снимка: www.topics.lingospot.com, Скрииншот: Selo-Banya.com  

Преди нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. ЦРУ се опитва да привлече на своя страна високопоставени иракски официални представители, като ги накара да се отцепят от режима на Саддам Хюсеин. Един от тях е бил иракският външен министър Наджи Сабри, за който Белият дом се е надявал да се отцепи зрелищно по време на Общото събрание на ООН. Първоначално ЦРУ е трябвало да провери до колко Сабри наистина е готов да скъса със Саддам. За тази цел американските агенти са имали нужда от посредник, който да познава Сабри отблизо и да го запознае с идеята на ЦРУ. Ролята на посредник е бил изпълнена от бивш журналист, който в миналото е предавал информация на френското разузнаване. За да помогне на американските служби журналистът е поискал от ЦРУ 1 милион долара. Агентите обаче не са били сигурни, дали могат да му се доверят и затова се обръщат към ФБР, които имат високотехнологични възможности за подслушване. Така, когато журналистът се обажда на Наджи Сабри в иракската мисия в ООН, американците слушат внимателно разговора.

Журналистът е предал на Сабри списък с внимателно изготвени въпроси за ядрената програма на Ирак. Външният министър е отговорил на всички от тях, като е заявил, че Саддам никога не е притежавал ядрени материали. В Ирак е имало складове с химическо оръжие, но те са били унищожени. ЦРУ е сметнало, че отговорите на Сабри са били искрени и те са били предадени на президента Джордж Буш и вицепрезидента Дик Чейни. На 19 септември 2002 г. Наджи Сабри се появява пред Общото събрание на ООН в костюм, купен от ЦРУ. Това е знак, че той е приел предложението и е готов публично да се отцепи от Саддам. Отцепването обаче никога не е осъществено. Сабри напуска Ню Йорк и по-късно яростно отрича да е бил склоняван от ЦРУ, след като през 2006 г. телевизия ABC разкрива подробности за операцията. Иракският външен министър нарича всичко "пълна измислица".

Източник: news.yahoo.com

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583