Национален протест срещу пенсионната реформа

КТ 'Подкрепа' и КНСБ организират днес национална протестна демонстрация – митинг под мотото: 'НЕ на промените в пенсионната реформа'

30 Ноември, 2011, 12:30 ч

"НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на възнаграждението за клас прослужено време", заявяват синдикатите.

 

протести българия пенсионна реформа митинг Национален протест срещу пенсионната реформа © снимка: Selo-Banya.com  

  Популярни заглавия

Бедност плаши българите
Фермери изкараха трактори
2012 - Трета световна война

КТ 'Подкрепа' и КНСБ организират национална протестна демонстрация – митинг под мотото: 'НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит /клас прослужено време/'.

Лъчът на КНСБ започна от пл. "Македония" 1 по същото време и премина по бул. "Хр. Ботев" - бул. "Стамболийски" - бул. "Мария Луиза" - бул. "Дондуков" - бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание".

Протестният лъч на КТ "Подкрепа" тръгна от Национален стадион "Васил Левски" в 11.30 ч. и премина по ул. "Гурко" до бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" до площад "Народно събрание".

Към 12:15 ч двата лъча на КТ "Подкрепа" и КНСБ се събраха и се обединиха в общ протестен митинг, който беше насрочен от 13.00 ч. днес. Синдикалната федерация на служителите в МВР също обяви протестни действия сред полицейските служители и подкрепи обявения днес национален протест. От федерацията не приемат увеличаването на общия осигурителен стаж, необходим за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР с две години от 1 януари 2012 година и остро възразяват срещу начина, по който е взето това решение – при отсъствие на какъвто и да е диалог със служителите, чиито социални права са засегнати, и с техните синдикални организации.

 

Протестиращите скандират "Оставка" пред парламента

София. Протестиращите скандират "Оставка" пред парламента. На площада са се събрали хиляди протестиращи от двата синдиката – КТ "Подкрепа" и КНСБ. Националният протест трябва да започне официално в 13.00 часа. Събралите се викат "Ууу" и освиркват парламента. Засилено е полицейското присъствие в района.

Selo-Banya.com припомня, че от догодина възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена с 1 година вместо с обсъжданите досега 6 месеца. Промяната, която ще стане факт от 1 януари 2012 г., има политическата подкрепа на мнозинството в парламента. И мъжете, и жените от следващата година да се пенсионират с една година по-късно. След многобройни сценарии за промяна в пенсионната възраст засега управляващите са се концентрирали около този вариант.

Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година още от 2012 г. засяга около 15 хиляди души. Според заместник-министър Горанов голяма част от възрастовите групи, които трябва да излязат в пенсия при сега действащите възрасти, отдавна са придобили това право. По предварителни разчети вдигането на пенсионната възраст ще доведе до увеличаване на минималната пенсия от 136 на 145 лева. Допълнителните разходи на бюджета ще са около 6 милиона лева на месец.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583