Муамар Кадафи да бъде бързо заловен или убит

19 октомври, 2011

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън необичайно безцеремонно заяви в Триполи, че САЩ биха искали сваленият либийски лидер Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен, предаде АП.

 

Муамар Кадафи Либия снимки убит © Снимка: Reuters, Скрииншот: Selo-Banya.com  

АП припомня, че досега САЩ са избягвали да споменават, че Кадафи трябва да бъде убит. Обикновено американски политици винаги заявявали, че искат да го видят изправен пред правосъдието, което и Клинтън повтори по време на необявената си визита в либийската столица. Сваленият от власт дългогодишен либийски диктатор в момента все още се укрива. По-рано вчера в интервю за саудитски вестник временният премиер на Либия Махмуд Джибрил заявява, че Кадафи най-вероятно се подготвя да си върне властта с помощта на туарегите, населяващи Северен Нигер, Южна Либия, Южен Алжир и Мали, допълва БТА.

По думите на Джибрил Муамар Кадафи има две възможности - Кадафи да се опита да дестабилизира новото управление в Либия или да обяви сепаратистка държава в Южна Либия, която може да нарече както си пожелае: „Туарегия”, „Велика Африка” или по друг начин. Според временния либийски премиер Кадафи няма да се успокои, докато не направи нещо, тъй като никога няма да признае поражението си.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна вчера на необявено предварително посещение в Триполи. Тя кацна за еднодневна визита в либийската столица на борда на американски военен самолет, излетял от Малта. „Горда съм да застана тук на земята на свободна Либия”, обяви Клинтън по време на срещата си с временния премиер Махмуд Джибрил и председателя на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил. 

Още новини от света

Скандалите около най-богатата жена в Европа и наследник на козметичната империя L'Oreal Лилиан Бетанкур се разрастват. Тя загуби контрола над бизнеса си, след като съдът я постави под попечителството на внука й. С управлението на богатство на Бетанкур, включително и делът й от 30% в L'Oreal, ще се разпореждат дъщеря й Франсоаз и двете й деца, съобщи "Франс прес". Лилиан Бетанкур е на 89 години и дъщеря й поиска възрастната жена да бъде обявена за недееспособна. Милиардерката беше замесена и в разследване за укриване на данъци, пране на пари и незаконно финансиране на партията на президента Никола Саркози. Вчера заради този скандал на шефа на френското контраразузнаване Бернар Скарсини бяха повдигнати предварителни обвинения за шпиониране на журналисти от в. "Льо монд". Медията се оплака, че е кабинетът на президента Никола Саркози е поискал контраразузнаването да спре изтичането на информация за незаконното финансиране за предизборната кампания на Саркози от страна на Бетанкур.

Отстраненият в петък от поста главен изпълнителен директор на Olympus Майкъл Уудфорд
е сезирал британската Служба за големи измами за извънредно големи плащания по сделки за придобиване на японската компания, съобщи "Ройтерс". Уудфорд заяви пред радио Би Би Си, че е уволнен, защото изпратил на всички членове на борда и старшите съдружници в Ernst & Young доклад, в който се потвърждава, че Olympus са платили 687 млн. долара на неизвестни лица на Каймановите острови.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън пристигна на изненадващо посещение в Либия, за да скрепи отношенията с новата власт, съобщи "Ройтерс". Клинтън предложи на Преходния национален съвет помощ и призова властите да спазят обещанието си за провеждане на избори.

Хората, търсещи убежище в индустриализираните държави, са се увеличили със 17% за първото полугодие на 2011 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците. Между януари и юни убежище са потърсили 430 000 души, най-много от тях са се насочили към САЩ, Франция и Германия.

Срещу шефа на френското контраразузнаване Бернар Скарсини бяха повдигнати предварителни обвинения за шпиониране на журналисти от в. "Льо монд" по искане на Елисейския дворец. Медията се оплака, че е кабинетът на президента Никола Саркози е поискал контраразузнаването да спре изтичането на информация по скандала с наследницата на империята L'Oreal Лилиан Бетанкур, за която се появиха разкрития, че е укривала данъци и е финансирала незаконно предизборната кампания на Саркози.

Тежкото пиянство ощетява американската икономика над $200 млрд. годишно предимно под формата на намалена работоспособност и производителност, съобщи "Ройтерс", като цитира доклад на Центъра за предотвратяване и контрол на заболяванията. През 2006 г. икономиката е загубила 223.5 млрд. долара от прекомерна употреба на алкохол. Центърът приема за тежко пиянство четири или повече напитки за жени или пет или повече за мъже за един запой.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583