Един откровен разговор с Омбудсманът на България - Константин Пенчев.
Тревожни и откровени размисли на човекът-държава, на човекът гражданин на България, на един обикновен като всички нас човек
, който се възмущава от неспазването и неприлагането на българските закони, също както всички нас.

Прочети: Регионални новини

Константин Пенчев омбудсман интервю телевизия БНТ

© Скрииншот: Selo-Banya.com

Константин Пенчев - "Трябва себе си да променим, не законите"

Преди няколко дни в ефира на сутрешният блок на БНТ Омбудсманът Константин Пенчев изля огорчението си от случващите се напоследък събития в държавата, в политиката и съдебната система. Константин Пенчев беше напълно откровен, както никоя друга обществена фигура досега не е била. Той просто изля яда и възмущението си към неразбориите в нашата държава, към целият хаос, който цари в управлението на властта, съдебната система, съзнанието на хората, крайностите в жестоката предизборна надпревара за власт. Посланието му беше повече от ясно: "Трябва себе си да променим, не законите", като визира всички нас обикновените граждани, всички хора на ръководни постове в държавата, всички онези, които трябва да прилагат настоящите закони така, както са се заклели пред конституцията и наказателния кодекс на България.

Интервюто протече така:

Водещ: "Част от играчите в президентската надпревара предлагат различни неща - промени в законодателството, да може да се стреля на месо, ако личната ти неприкосновеност е застрашена или имотът ти е застрашен, дори връщане на смъртното наказание. Виждате ли смисъл в подобни законодателни промени?"

Пенчев: - "Аз не виждам смисъл в никакви законодателни промени, при положение че 22 години ние не прилагаме законите. Тези закони, които ги имаме, добри или лоши, ние не ги прилагаме. Какво значение има, че ще направим нови по-добри или по-страшни закони или ще увеличим наказанията за определени престъпления?"

Какво от това, като не хващаме нито един, за да го осъдим! Какво значение има, че ще го осъдим на 100 години затвор примерно? Законът трябва да се прилага от всички институции. Да се прилага точно, с цялата му строгост. По отношение и на ромите. Но като не прилагаме законите, какво значение има, че ще променим един, втори, трети, че ще напишем нова конституция. И какво от това? Трябва себе си да променим, това е най-страшното. Трябва да започнем да мислим, че законът е над всичко и че няма недосегаеми. Тогава ще можем да мислим и за по-други закони.

Водещ: "Доколко съдебната система има вина за беззаконието, което се е ширило през последните 22 години? "

Пенчев: - "Знаете, че хората имат най-малко доверие в нея. Това е също проблем. Хората не вярват, че ще имат правосъдие, и затова започват да раздават правосъдие сами. Което е страшно - ние се връщаме в някакво първобитно общество, око за око, зъб за зъб. Доверието бързо се руши, но много трудно се създава."

Водещ: "Виждате ли светлинка в тунела по отношение на съдебната система?"

Пенчев: - "Не. Като гледам изборите на членовете на Висшия съдебен съвет и от парламента, и от съдебната власт - бяха без нито един коментар, без нито една програма на тези хора. Просто мълчаливо си ги избраха, съвсем служебно, чиновнически, макар че закона го поправиха и пише, че кандидатите трябва да бъдат номинирани един месец по-рано, за да могат да развият своите платформи, да убедят обществото, че са най-подходящите. И парламентът, и съдебната власт демонстрираха как изобщо нямат желание да спазват духа на закона и си работят постарому."

  Интервю: Омбудсманът Константин Пенчев в сутрешния блок на БНТ
  Източник: dnevnik.bg

Виж още: Вестник Баненска буна, Общински съвет РазлогНепобедимитеГласове от Пирин, Измамени

Валутни курсове

  • 1.95583