Китай на пазара на земеделска земя в България

Китайската държавна компания 'Тянджин агробизнес къмпани' взе 20 хил. дка земя под аренда

16 Ноември, 2011

Още през пролетта на тази година представители на компанията заявиха намеренията си за сериозни инвестиции в родния агросектор с идея да наемат до 100 хил. дка, като част от тях ще са в района на Елхово и Ямбол.

 

Китай купува земеделски земи изгодно Китай инвестира в българското земеделие © снимка: new.sliven.net, скрииншот: Selo-Banya.com 

Община Бойница: Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и зам.-министърът на земеделието на Китайската народна република Гао Хонбин откриха инвестиция на китайската държавна компания 'Тянджин агробизнес къмпани' в община Бойница. На официалното откриване присъства областният управител на Видин Пламен Стефанов, както и други обществени и политически гости от двете страни.

Китайската държавна компания "Тянджин агробизнес къмпани" направи първата си инвестиция в България, съобщиха от земеделското министерство. Дружеството взе под аренда 20 хил. дка земи в Северозападна България (край Видин), на които ще отглежда царевица, люцерна и слънчоглед. Това е първият етап от проекта, в който са вложени 10 млн. евро, а за следващите се планират още 20 млн. евро.

Представители на компанията дойдоха още през пролетта и тогава заявиха намеренията си за инвестиции в българския агросектор. Тогава заявиха интерес да наемат до 100 хил. дка, като част от тях може да са и в района на Елхово и Ямбол. Китайците ще отглеждат фуражни култури, които ще се изнасят за Китай за нуждите на компанията, която е специализирана в хранително-вкусовата промишленост, земеделието и животновъдството. Компанията също притежава фабрика за обработка на метали, фирми за строителство и търговия с недвижими имоти и бизнес паркове.

Надяваме се на успех на проекта, посочи зам.-министърът на земеделието на Китай Гао Хонбин. Взаимоотношенията между двете страни са добри и се развиват благоприятно. Надяваме се, България и Тянджин агробизнес къмпани да излезе на европейските пазари. Също така, компанията да развива своя бизнес тук и икономиката на България.

 

  Икономиката на САЩ отбелязва ръст
  Оптимизъм и завръщане на доверието в САЩ показват стоковите интереси

 

Китай дава сериозни заявки за инвестиции у нас

Инвестицията на 'Тянджин агробизнес къмпани' се очертава втората по мащаб в България сред китайските компании. Българската агенция (БАИ) за инвестиции информира, че от 2000-та година досега китайски дружества са вложили у нас над 57 млн. евро, като от тях 44 млн. са на енергийната компания'"КСЕМК България групп', която влага във водно електрически централи (ВЕЦ).

Друга сериозна инвестиция направена от китайски инвеститор е Заводът на Литекс Моторс в Ловеч за производство на китайската марка автомобили Great Wall. Great Wall Motors е най-големият частен производител на автомобили в Китай, чиито продукти се продават в над 100 държави в цял свят. Great Wall Motors е първата частна автомобилна компания, която се търгува на фондовата борса в Хонг Конг. Производителят разполага с над 30 филиала и повече от 38 000 служители в световен план. През 2011 г. компанията увеличи общия си производствен капацитет на 800 000 автомобила годишно, включително собствено разработване на двигатели и трансмисии. През последните десет години, благодарение на своите корпоративна култура и мениджмънт, компанията успява да постигне значителен растеж и положителни бизнес резултати, които я нареждат сред водещите автомобилни марки в Китай. С времето, младата високо-технологична компания Great Wall Motors получава редица отличия от водещи местни и световни институции.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583