Разлог (Мехомия, Mehomia)

 

Разлог снимка панорамен изглед фотогалериа

За първи път името Разлог се споменава в писмените извори през 1019 година в дарствена грамота на византийския император Василий II Българоубиец, като част от Велбъждката епископия. В 19 век Разлог е смесено християнско и мюсюлманско селище в Неврокопска каза на Османската империя. В Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Мехомия (Mehomia) е посочено като селище с 405 домакинства, около 1100 жители. До 1925 г. градът носи името Мехомия, след което е кръстен на котловината Разлог, в която се намира.

Исторически музей Парапунова къща Разлог

Исторически музей Разлог Парапунова къща

Музейното дело в Разлог води началото си от 1954 г. с придобиването на Парапунова къща, с цел превръщането й в музей. Назначен е музеен работник, започва ремонт на сградата и подготовка на експозиция. Къщата се намира на пл. "15-ти Септември 1903" 14 в града и е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е тип Разложко - Чепинска къща, в "братов" стил от края на 19. век, а този тип се счита за продължение на така наречените "симетрични къщи", които се появяват най-напред във Филипополис ( Пловдив) през втората половина на същия век. Официално музеят отваря врати през в 1957 г. като Къща - музей "Никола Парапунов" (Никола Парапунов - партизанин и командир на Разложката чета).

 

Исторически музей Разлог Парапунова къща

През 1985 г. Елиза и Иларион Астинови даряват собствената си къща - "Астинова къща", която е в съседство на музея и също е обявена за архитектурна реликва. Това улеснява музейните деятели, защото дарената в съседство къща става място за хранилище, на мястото на стопанските постройки се изгражда нова сграда с голяма експозиционна зала, офис, ново хранилище и др. Това позволява да се извърши основен ремонт и преустройство на музея, укрепва се Парапунова къща. Продължава да функционира като мемориален музей на Никола Парапунов и партизанското движение до 2000 год., когато е преструктуриран с решение на Общинския съвет в Исторически музей Разлог. Музеят функционира и до ден днешен и е най-посещаваната забележителност на територията на Разлог и Разложка котловина.

  Исторически музей Разлог
  Снимки на фолклорна композиция

 

Валутни курсове

  • 1.95583