Лондон и Израел обмислят удар срещу Иран

Израелска атака срещу Иран и неговата ядрена програма става все по-вероятнa, предупреди израелският президент Шимон Перес

 

6 Ноември, 2011

Израелска атака срещу Иран и неговата ядрена програма става все по-вероятен, предупреждава израелският президент Шимон Перес. Разузнавателните служби на различни държави, следящи Иран, са обезпокоени и оказват натиск на техните лидери да предупредят, че Иран е готов да се сдобие с ядрено оръжие

 

снимка Шимон Перес Израел Шимон Перес © Снимка: интернет, скрииншот: Selo-Banya.com  

"Израел иска да знае, че ако силите му получат зелена светлина, те биха могли да ударят Иран в рамките на дни, дори на часове. Те се подготвят на всички нива за тази възможност. Посланието към Иран е, че заплахата не е само на думи", заявява висш служител по отбраната, чието име не се цитира.

"Разузнавателните служби в световен мащаб, следят Иран, като са обезпокоени и оказват натиск на техните лидери да предупредят, че Иран е на път да се сдобие с опасно ядрено оръжие", заявява Шимон Перес пред израелската телевизия. "Ние трябва да се обърнем към тези държави и да гарантираме, че ще спазят своите ангажименти. Това трябва да бъде направено и има дълъг списък от възможности", допълва той.

Според вестник "Гардиън" през последните седмици са се увеличили страховете от иранската ядрена програма, особено след революцията в Либия. Въпреки плановете за евентуална атака от Вашингтон са дали ясно да се разбере, че президентът Барак Обама няма желание да започва нова военна операция преди следващия ноември, когато са президентските избори. Но това решение може и да се промени. И причината е в новия доклад на Международната агенция за ядрена енергия. В него има сензационни данни за ядрената програма на Иран. Според "Guardian" точно този документ ще промени хода на събитията. Източник на вестника от британското правителство обяснява, че Иран напоследък е изключително "агресивен, без да е ясна причината". Доказателство за това са три предотвратени опита за убийство на държавници, извършени в чужди държави от хора, свързани с иранското разузнаване.

Както Израел, така и редица западни страни, начело със САЩ и Великобритания, са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетите, която официално е "за мирни цели". Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели. В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направено от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Иранският външен министър Али Акбар Салехи посъветва Вашингтон "два пъти да помисли, преди да поеме курс към сблъсък" с Техеран във връзка с неговата ядрена програма. "За съжаление САЩ загубиха мъдростта и благоразумието си при решаването на международните въпроси. Те разчитат само на силата", каза иранският дипломат по време на посещението си в либийския град Бенгази. "Естествено, готови сме за най-лошото, но се надяваме, че те два пъти ще помислят, преди да поемат курс към сблъсък с Иран", заяви Салехи. САЩ и останалите западни страни подозират Техеран в разработването на ядрено оръжие под прикритието на мирна ядрена програма. Иран отхвърля всички обвинения, заявявайки, че неговата ядрената програма носи изключително мирна цел и служи за удовлетворяването на енергийните потребности на страната.

Заради смятания на запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години, дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния америакански съюзник в Близкия изток Израел. Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард" , т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583