"България може да стане предпочитана дестинация за здравни туристи", пишат влиятелни издания. Освен България, Полша, Мексико и Индия също съчетават ниските цени в сферата на здравеопазването с завидния опит на здравния персонал и също могат да станат предпочитани дестинации за здравен туризъм, пише в доклада си "Икономист интелиджънс юнит", отбелязват "Ройтерс" и британският "Индипендънт".

 

Медицински туризъм Баня Банско Разлог

© Скрииншот: Selo-Banya.com

Защо медицински туризъм в България

Все повече западняци ще търсят по-евтино лечение зад граница, като Франция, САЩ и Германия се очертават като водещи дестинации за здравните туристи. Освен България, Полша, Мексико и Индия също съчетават ниските цени в сферата на здравеопазването с опита на здравния персонал и също могат да станат предпочитани дестинации за здравен туризъм, се посочва в доклада. България е сред страните, които комбинират ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на медицинския персонал и могат да се превърнат в предпочитана дестинация за така наречените здравни туристи, отбелязват Ройтерс и британският в. "Индипендънт", като се позовават на доклад на компанията за анализи Икономист интелиджънс юнит. Това ще създаде в тези страни повече работни места в сферата на здравеопазването и ще е източник на приходи.

Със застаряването на населението в някои западни страни бюджетите на здравните им системи бяха намалени и това принуди хората да търсят по-евтино лечение в чужбина. Някои предпочитат такова лечение, защото в родината им то не се покрива достатъчно добре от националните здравни системи или от частните медицински застрахователи.

Най-популярни за здравните туристи са леченията на стерилност, пластичната хирургия, стоматологичните лечения, смяната на тазобедрената става, лазерните операции на очите, допълва БТА.

В доклада се предупреждава, че този здравен туризъм крие рискове. Опасни бактерии могат да се разпространят чрез него по целия свят. През 2013 г. влиза в сила нова европейска директива, съгласно която пациенти от страни от ЕС, лекували се в други страни от ЕС, ще могат да възстановят средствата за лечение. Тази директива само ще увеличи тенденцията за здравен туризъм, се посочва в доклада, цитиран от "Индипендънт".

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583