Евросъюзът не намери 200 млрд евро за МВФ

Продължават трудните преговори за овладяване на кризата в еврозоната. Страните от ЕС събраха едва 150 млрд. евро

21 Декември, 2011

България остава наблюдател „отличник“ и няма да плаща за дълговете на другите! Дянков смята да предложи да запишем в закона външен дълг до 40%

 

Международен валутен фонд дългова криза Според Кристин Лагард световната икономика се намира в 'много опасен момент'. © снимка: ЕПА/ БГНЕС, скрииншот: Selo-Banya.com

 

Осигурени са едва 150 млрд. eвро

Европейският съюз не успя да набави 200 млрд. евро за Международния валутен фонд (МВФ) за борба с дълговата криза.

Осигурени са 150 млрд. eвро, които ще бъдат отпуснати от страните от еврозоната и от Дания, Полша, Чехия и Швеция, която не са част от тази зона, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

България, Румъния и Унгария, които също не са част от еврозоната, вече заявиха, че няма да предоставят никакви допълнителни средства на МВФ.

Великобритания също отказа да предостави каквато и да е допълнителна помощ за МВФ, с което попречи на европейските лидери да съберат желаната сума от 200 млрд. евро, съобщи „Блумбърг".

Световната икономика е в „много опасен момент", заяви директорът на МВФ Кристин Лагард по повод потенциалното въздействие на кризата върху по-бедните нации.

Лагард каза това по време на първото си посещение в Африка като ръководител на фонда.

Междувременно кредитната рейтингова агенция „Фич" предупреди, че новият спасителен фонд на еврозоната може да загуби статуса си на ААА, ако това се случи и с главните му донори Франция и Германия.

От „Фич" обясниха, че рейтингът ААА на дълговите проблеми на Европейския фонд за финансова стабилност до голяма степен зависи от рейтингите на Франция и Германия.

Преразглеждането на рейтинга на Франция към „негативен" от миналия петък предполага, че рискът за понижаване на степента на фонда се е увеличил, се казва в изявление на компанията.

Последният най-тежък въпрос е как да се вземат решенията за отпускане на финансова помощ на закъсали страни членки на еврозоната. Министър Дянков обясни, че засега надделява предложението за взимане на решенията с квалифицирано мнозинство от 85% вместо с пълен консенсус, което означава, че ако една до три държави са против, няма да могат да блокират решението.

На този фон изпъква по-радикалното предложение на Германия за обвързването на действието на Европейския стабилизационен фонд с приемането на Европейския пакт за финансова стабилност, като основните му положения се запишат в националните конституции или основни закони. Дянков напомни, че Италия и Испания са против. Германското предложение е в националните законодателства да се впише бюджетен дефицит не по-голям от разрешения по европейските договори, тоест 3%, и държавен дълг – не-повече от 60% от БВП.

България няма ангажимент да впише тези параметри, но тя така или иначе ги спазва, а и в Закона за устройство на държавния бюджет са записани бюджетен дефицит до 2% и държавни разходи до 40% от БВП, каза министър Дянков. Той обясни още, че по отношение на външния дълг страната ни е значително под границата от 60% от БВП.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583