Коледен град на мечтите в Драма, Гърция

Кметовете на Драма, Гоце Делчев и Измир откриха прочутия осми Коледен град на мечтите

7 Декември, 2011

Кметовете на Драма, Гоце Делчев и Измир откриха заедно в неделя т.н. 'Град на мечтите' в гръцкия град Драма. Коледната проява ще продължи цял месец в централния парк на града.

 

коледен град на мечтите драма гърция В Драма (Гърция) откриха Коледен град на мечтите © снимка: Selo-Banya.com

Кметовете на Драма, Гоце Делчев и Измир откриха заедно в неделя 'Града на мечтите' в централния градски парк на Драма. Гоцеделчевският градоначалник Владимир Москов гостува в гръцката община по покана на колегата си Кириакос Харакидис.

Двамата общински управници тържествено дадоха старт на едномесечния коледен фестивал 'Onirupoli' (Град на мечтите), който тази година отбелязва осмото си издание. Първите мъже на Гоце Делчев и Драма връчиха символичния ключ на Дядо Коледа и с това признаха правото му през следващите 30 дни да управлява еднолично царството на децата в града.

Фестивалната програма основно е ориентирана към приказния свят на малчуганите, в който могат да реализират много от мечтите си. Въпреки „жестоката“ икономическа криза в страната, за първи път тази година всички детски развлекателни кътове са безплатни. Безплатни за децата са и организираните работилници за бонбони и коледни маски, които децата сами могат да си изработят. Възрастните също не са забравени. Коледният базар, кулинарните и питейни изкушения и приятната музика са добра възможност за приятно прекарване и на родителите, които водят децата си в "Градът на мечтите".

Паркът в Гоце Делчев предлага по-големи възможности за подобни коледни прояви, направиха веднага сравнението неврокопчани, дошли за тържествата. Защо кметът на Гоце Делчев не реализира подобна идея у нас? Така вместо ние да ходим в Драма, те ще идват в Гоце Делчев, коментираха неврокопчани.

Кметът Владимир Москов и колегата му от Драма Кириакос Харакидис, който скоро беше на посещение в Гоце Делчев решиха от тази година инициативата да се превърне в международна. Изпълнението на традиционните съвместни проекти и нови, които да насърчат бизнеса и младите хора, обсъдиха двамата кметовете.

Оказа се, че не само в България градовете имат нужда от подмяна на етернитовите тръби на ВиК мрежата, подобен проблем имат и съседите. „Не мисля, че европейското финансиране за държави като нашите ще спре” – оптимист е кметът на Драма. „По-голямата част от средствата за тези проекти се връщат отново в ЕС, защото оборудването и технологиите за реализацията им се закупуват задължително от европейските страни и основно от Германия” – уточни той.

„Разширяване на партньорството с Драма и другите гръцки градове може да е още по-полезно в условията на криза за Гоце Делчев и жителите му” – смята кметът Владимир Москов. Много фирми от Северна Гърция местят бизнеса си в Гоце Делчев и района (промишленост, фермерство), а местните търговците са доволни от оборота, който правят гръцки купувачи в магазините и заведенията.

Град Драма е столица, административен, икономически и културен център на един от най-интересните окръзи в Гърция. Този район е като един калейдоскоп с безкрайно разнообразие от вариации на природата. Всеки град е красив посвоему. Драма, град и околности, свързва географски, исторически, екологически и икономически горещите брегове на Егея с Балканския хинтерланд, благата магия на юга с неудържимото обаяние на севера. Разположен е в северната част на Драмското поле и южното подножие на планината Фалакро. Той е построен буквално върху вода. Бистрите извори на река Агия Варвара образуват един рядко срещан хидробиотоп в сърцето на града.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583