4 Октомври, 2011

Бразилският президент Дилма Русеф пристигна на посещение в България тази вечер по покана на президента Георги Първанов. Тя ще остане у нас 2 дни. Визитата е част от европейската й обиколка.

 

Дилма Русеф президент Бразилия България © снимка: Интернет, Скрииншот: Selo-Banya.com  

Държавният глава Георги Първанов отправи поканата си към Дилма Русеф през ноември м.г. Това е първо посещение на бразилски държавен глава в нашата страна от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия. Събитието се радва на особен интерес. Над 100 журналиста бяха акредитирани за пристигането на бразилския президент. От протокола заявиха, че не знаят да е имало такъв силен интерес към друг държавен глава на Бразилия. Посещението е първото спазено обещание на бразилския президент към България. Припомняме ви, че след като встъпи в длъжност, тя обеща пред българската делегация в Бразилия и пред медиите да дойде още тази година.

Посещението на Дилма Русеф ще даде сериозен тласък на активния двустранен политически диалог на всички равнища, както и приемственост на най-високо ниво след многобройните срещи на българския президент с предишния бразилски държавен глава Игнасио Лула. Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще обсъдят възможностите за стимулиране на икономическото сътрудничество както в двустранен план, така и в рамките на стратегическото партньорство Европейски съюз – Бразилия и ще потърсят начини за по-нататъшно развитие на отношенията в областта на науката, образованието и новите технологии, разширяването на културния обмен.

"Българският интерес е много позитивен за мен, гледам на българите само с добро и се радвам за подкрепата им, защото България е в моето сърце", заяви Дилма Русеф на 4 октомври 2010 г. в едно интервю по време на предизборната й кампания.

Бразилският президент идва с България в сърцето. В Габрово - родният град на баща й, тя има много роднини, които никога не е виждала. Баща й Петър Русеф емигрира през 30-те години на миналия век и след дълго странстване се установява в Белу Оризонте, Бразилия. Той обаче умира, когато Дилма е на 15 години. Така връзката й с България е прекъсната. Бразилският журналист Жамил Шаде, който отразява посещението на Дилма у нас, очаква емоционална, но и доста официална визита.

"Тя не би направила държавно посещение като това от емоционален мотив. Очевидно е, че има всички тези елементи с корените, близките, но тя води със себе си и голяма делегация от бизнесмени, големи бразилски фирми, които да обсъдят възможностите за търговия в България. Трябва да бъде подписано и икономическо споразумение", обясни Жамил Шаде. Голямо споразумение между България и Бразилия се подготвя в областта на икономиката и информационните технологии. За миналата година стокообменът между двете страни е около 140 милиона щатски долара, което е нищо за размерите на петата по големина държава и шеста по сила икономика в света.

Източник: Агенция Фокус, БТВ

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583