След публикувана наскоро статия от много ежедневници, че съдът вдига 10 пъти цената на отчужден имот в София, сайтът Selo-Banya.com констатира, че духовете в Баня силно се разбуниха. Собствениците на имоти, които трябва да бъдат отчуждени, заради предстоящо изграждане на ново Депо за битови отпадъци в Баня започнаха да се вайкат и да се "удрят по челото" колко лесно са били измамени и как тяхната земя ще бъде отчуждена за жълти стотинки.

 

Цени имоти Баня Банско Разлог

Съдът вдига 10 пъти цената на отчужден имот

Става дума за фрапиращи случай с имот в района на бул. "Тодор Каблешков" в София, където през 2008 г. се извършват отчуждителните процедури, поради реконструкция на улицата в отсечката от ул."Деян Белишки" до ул."Луи Айер". Отчуждени са общо три имота с обща площ 1331 кв. м и е определено обезщетение 614 335 лв., или по 502,90 лв. на кв.м. земя. Засегнатите собственици обжалват в съда заповедта за обезщетение от 160 929,40 лв., което е в следствие на съдебно решение е увеличено на 1 600 112 лв. или по 5000,35 лв. на кв.м. Сами ще пресметнете, че увеличението е десетократно.

Друг подходящ пример е изграждането на отсечка от Южната дъга на Околовръстен път София. Отчуждени са 30 отделни имота или общо 15 902 кв. м. Определената кметска заповед нарежда да се заплати стойност на отчуждаването от 3 182 157 лв., което прави по 195 лв. на кв. м. Собствениците обаче отвеждат оценките на 13 от имотите в съда и четири от тях са потвърдени от магистратите. Променени са стойностите на отчуждаванията в останалите девет случая, като при един съдиите са решили, че оценката от 206 492 лв. трябва да се намали почти двойно - на 122 435 лв. В останалите осем имота общото увеличение е с 2 999 241 лв. Така цените на квадратен метър са нараснали от 400 до 1500 лв. Хората в Баня казват, че това е цена, която дори не може да се постигне и с най-добрата сделка за продажба на имот с ПУП. Виж цялата статия на в.Труд в trud.bg

Как се сдобива с имот на цена 2 лв/кв.м. в курортно селище

Екипът на Selo-Banya.com си направи труда да интервюира няколко от засегнатите собственици от село Баня, чийто земи са в процедура на отчуждаване за построяване на ново сметище в м.Кривосер, в землището на Баня. На всички зададохме един и същи въпрос: "Как се сдобива с имот на цена 2 лв/кв.м.", а те нервно отговаряха по един и същи начин, който горе долу звучеше така - "като представляваш община Разлог и решаваш да ограбиш хората. Скалъпваш един съмнителен проект за "модерно депо" за битови отпадъци, без дори да се допиташ до населението дали е съгласно" с проекта.

Хората в Баня са бесни за случилото се, бесни са не само ощетените собственици на земи, но и всички останали живущи или по някакъв начин свързани с Баня, защото всичко това се случва зад гърба им. Общественото мнение се обединява в протестни чувства спрямо управляващите в Разлог. Ядосани са обикновените граждани на Баня, защото за пореден път се чувстват като евтин електорат, ядосана е интелигенцията на Баня, защото за пореден път се убеждава как човешкото мнение и интелектуални личностни способности са пренебрегнати, ядосани са собствениците на частни фирми в Баня и някакъв вид хотелиерски бизнес в селото, защото тяхната надежда, че Баня ще стане по-желана дестинация за туризъм и бизнес се отдалечава с вероятността коментираното Депо за битови отпадъци да стане факт, въпреки предстоящият референдум в Баня.

 

И аз бих си купил ...

... казваха някои, с които екипът на Selo-Banya.com успя да говори. "И аз бих си купил земя в Баня на цена 2 лв/кв.м." ... Да, но няма да има кой да ми я даде ...

 

  Ще пресъхнат ли чешмите в Баня
  Има ли опасност да изчезне минералната вода на Баня

 

Валутни курсове

  • 1.95583