Белгия се готви да приеме наши роми

Властите в северната част на Белгия са изготвили план за интеграция на ромите от Източна и Централна Европа

 

18 Ноември, 2011

Планът обхваща област Фландрия и Брюксел, като се развива в няколко основни посоки - бързо осигуряване на работа на ромите, убеждаването им да започнат езикови курсове по холандски, въвеждането в училище на децата им и кампания за разясняване на обществото как да живее с това малцинство.

 

Белгия внася роми от България Румъния Белгия ще внася роми от България © Снимка: интернет, скрииншот: Selo-Banya.com  

С разширяването на ЕС през 2004 г. и 2007 г. към ЕС са се присъединили страни с традиционно многобройно ромско население - България, Румъния и Словакия, припомня информационната агенция "Белга". Планът за интеграция на малцинствата досега официално не е създаден заради ромите, но проблемът с тях е в основата на оформянето на подхода.

Според местните разпоредби всеки гражданин на ЕС има право на престой в Белгия за срок от три месеца, след което трябва да предостави доказателство, че живее в страната, без да тежи на социалните служби. Белгия е една от десетте държави в ЕС, които все още изискват издаването на специално разрешение за работа от гражданите на България и Румъния, с тенденцията това ограничение да се запази до максимално допустимия срок - януари 2014 година.

Властите в северната част на Белгия са изготвили план за интеграция на ромите от Източна и Централна Европа, съобщава агенция Белга. Планът обхваща област Фландрия и Брюксел, като се развива в няколко основни посоки - бързо осигуряване на работа на циганите, убеждаването им да започнат езикови курсове по холандски, въвеждането в училище на децата им и кампания за разясняване на обществото как да живее с това малцинство. Като допълнителна мярка се предвижда страните, от които ромите идват, да бъдат насърчени да предприемат мерки срещу дискриминацията, както и за преодоляване на факторите, водещи до подобна миграция.

Агенция "Белга" отбелязва, че засега ромите причиняват значителни вреди с присъствието си. Предвижда се "квартални стюарди" в Брюксел, Антверпен и Гент да убеждават местното население да живее с роми в съседство, както и да следят дали "лешоядите", както са наричани ромите, не превръщат предоставените им за живеене места в "бордеи".

 

История на ромите
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Цигани (от гръцки ασἰγγάνος, асинганос - гадател, като съвременната форма е αθίγγανος) е събирателно название на няколко близки етнически групи. Те нямат държава и преобладаващо население в определени региони и са разпръснати неравномерно основно по Европа (особено на Балканите). Смята се, че са с произход от териториите на днешните държави Индия и Пакистан. Някога номади, сега са в по-голямата си част уседнали.

Роми е българизирана форма на ромá, самоназванието на част от циганите, което означава хора (в противовес на гаджé, всички нецигани). Друго разпространено название в България и Република Македония е гюпци или егюпи (т.е. египтяни, на гръцки γύφτος, на английски gypsy). Среща се и формата арапи (от Арабия). [Според Речника на чуждите думи в българския език, Наука и изкуство: Ром означава Циганин (названието е прието от представители на този етнос на първия им конгрес през 1971г)] Те са етническа общност, вероятно произлизаща от северозападните части на Индийския полуостров, живееща днес в целия свят, най-вече в Европа. Общият им брой се оценява между 5 и 10 милиона души. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия ... прочети още

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583