Правителството реши: съкращава 2000 души от БДЖ

6 Ноември, 2011

Мащабни реформи и съкращения в железниците обявиха на пресконференция от БДЖ. 2 000 души ще бъдат съкратени от системата на Българските държавни железници. Намаляване на персонала или т.нар. масово съкращаване ще бъде извършено по абсолютно законен начин, според председателя на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

 

БДЖ уволненява работници стачка правителство © снимка: Selo-Banya.com  

Мярката е дълго отлагана и необходима, твърди Йордан Недев - изпълнителния директор на БДЖ

В края на септември финансовият министър Симеон Дянков обяви, че няма да одобри вече почти договорения заем за БДЖ от Световната банка, докато железниците на подобрят финансовите си резултати и не започнат да изплащат поне лихвите по задълженията си, надхвърлящи 700 млн. лв. Според изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев целта на болезнените мерки е през следващата година дружеството да не е на загуба и да започне да изплаща част от натрупаните си задължения, най-вече към банките-кредиторки.

2 000 души ще бъдат съкратени от системата на Българските държавни железници. Намаляване на персонала или т.нар. масово съкращаване ще бъде извършено по абсолютно законен начин, според председателя на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. На служителите, които са включени в поименните списъци, предоставени от директорите на поделенията на БДЖ, ще бъдат предложени 6 крупни заплати, за да напуснат. Който няма желание да напусне, ще се действа според Кодекса на труда.

 

"Аз съм хирургът", каза Бойко Борисов в свое изказване за настоящите промени и орязване

"Не случайно казах, че на нас ни се падна най-лошото време и най-непопулярните мерки да ги направим ние. Защо? Какъв е изходът? В момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира - железниците, вече са на близо 800 милиона, дори близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира, а тези 800 милиона се покриват от пенсии, от здравеопазване, от сигурност, от детски градини, за да живеят тези 2 000 хора души", заяви Борисов в телевизионното предаване "Панорама" на БНТ.

Средно с 9% ще бъдат увеличени цените на билетите на влаковете, субсидирани от държавата, а на бизнес влаковете - с 15%. От 1 декември ще влязат в сила новите цени за билетите на бизнес влаковете, а за субсидираните влакове - от 1 януари, обяви Владимир Владимиров. Той обясни, че в момента цените на билетите на влаковет са много по-ниски от тези на автобусния транспорт. След увеличението на цените на билетите на влаковете, те ще са с 25 % са по-ниски в едната посока от цените на билетите на автобусите и с 40 % в двете посоки.

Реално няма да бъде закрита нито една влакова линия, само ще бъде променен графикът и влаковете ще бъдат оптимизирани. Със спирането на тези влакове, ще бъдат спестени 22 милиона лева на годишна база. С тези пари ще се погасяват задължения към банките кредитори. От железниците планират и продажба на ненужните активи, както и спиране интензитета на 150 влака. На този етап обаче няма да спират влакови линии, а ще намалее броят на влаковете, които се движат по определени линии.

Недев даде пример с линията Септември - Добринище, която е губеща линия. Загубата е 7 млн. лв., но поради липсата на алтернативен транспорт, няма да бъде спряна. Единствената запазена и функционираща 760 милиметрова железопътна линия (теснолинейка) в България е линията Септември - Добринище. Тя е с дължина 106 км. и минава през три от най-красивите български планини - Пирин, Рила и Родопи. Тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово с 1267м. надморска височина.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583