30 септември, 2011

CNN: 15 души починаха от листериоза в САЩ

Престижното издание CNN съобщава за 15 починали и най-малко още 84 болни от листериоза в САЩ (listeria monocytogenes bacteria). Здравните органи са установили, че смъртоносната бактерия е дошла от сорт американски пъпеши, произведени в Гранада (Granada), щата Колорадо, чиято столица е град Денвър.

 

Вредни плодове опасни отровни храни © Скрииншот: Selo-Banya.com  

Епидемията, причинена от бактерията "listeria monocytogenes", започна в края на месец юли и е най-тежката по рода си в САЩ за последните 10 години. До момента случаи на заболяването са регистрирани в 19 щата. Пет от смъртните случаи са в Ню Мексико, след като хората са яли от смъртоносните пъпеши. Трима са починалите в щата Колорадо, две жертви в Тексас и по един човек е починал в Канзас, Мериленд, Мисури, Небраска и Оклахома. Паника е обзела и населението на градовете Лос Анжелис и Маями, където има най-голям пласмент на опасните пъпеши.

Какво трябва да знаем за "листерия"

Листерията е по-смъртоносна от салмонелата и Ешерихия коли. Хората могат да се разболеят два месеца, след като са консумирали заразени хранителни продукти. Най-уязвими са бременните жени, възрастните и хора с отслабнала имунна система. Повечето от заболелите в САЩ са на възраст над 60 години, потвърждават здравните власти

Производителят Jensen Farms сам е създал сорта на отровните пъпеши Rocky Ford, които веднага са изтеглени от търговската мрежа. Властите предупреждават населението да употребява пъпеши, за които няма информация от къде произхождат.

 

Виж още: Ал Кайда и САЩ се обединиха, Здравен туризъм в България, Медицински център Анадолу Турция

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583