Условия и съоръжения за ски в Банско

Карта Банско ски писти Тодорка

Зимен ски център Банско предлага на своите гости най-добрите условия и съоръжения за ски спорт в България. С последното разширяване Банско предлага вече 75 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти за ски и сноуборд. Над 27 километра бързи и модерни лифтови съоръжения с голям капацитет транспортират бързо и удобно гостите на ски центъра до началото на всяка писта. Географското разположение, надморската височина и техническите възможности на зимен център Банско осигуряват достатъчна снежна покривка от декември до май.

Оръдия изкуствен сняг Банско ски

Курортът има ски писти за всички категории - от начинаещи до майстори. Обслужва ги добра мрежа от ски-лифтове и влекове, професионални ски училища. Пистите са обезопасени и отлично поддържани. Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май. Ски центърът предлага и чудесен 7 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

Кратка характеристика на ски пистите в Банско

Писти за Начинаещи и Напреднали скиори

 • Шилигарник 1 - Лека и много разнообразна писта, която ще успокои може би разтревожените начинаещи скиори и ще позабавлява по-напредналите. Допълнително достойнство на писта 5 е това, че могат да се направят комбинации, като скиорите се включат към писти 10 и 12.
 • Шилигарник 2 – Просторната писта предоставя възможност за динамични и разнообразни спускания по множеството разклонения. В комбинация с разположените по-горе писти Плато 1 и 2 се получава едно дълго и вълнуващо спускане до Шилигарника.
 • Бъндерица - Пистата започва от 2560 м надморска височина и предоставя много възможности за продължение. Скиорите имат избор между Тодорка (писта 6), Балканиада (писта 4) и Томба (писта 9), което определя и трудността на спускането, което искат да направят.
 • Плато 1 - Платото е просторна писта с постоянен наклон, което я прави много подходяща за серия от динамични спускания. Ако тръгнете от горната част на Плато 1 и продължите по пистите под нея (Шилигарник 1 и 2) ще се насладите на едно дълго и приятно пускане до Шилигарника.
 • Банско ски път - Спускането по тази писта е изключително приятно изживяване, едно истинско пътешествие по цели 7 километра. Пистата свързва Бъндеришка поляна с началната станция на кабинковия лифт. Трасето е подходящо както за начинаещи скиори и сноубордисти, така и за напредналите любители на ските и сноуборда, които могат да направят бързо, вълнуващо и екстремно спускането си до началната станция на кабинковия лифт в Банско.

Писти за Напреднали и Силно напреднали скиори

 • Чалин валог 1 - Малко по-дълга от съседната до нея Чалин валог 2, тази писта е също така вълнуваща и динамична.
 • Чалин валог 2 - Чудесна писта със средна дължина, предлагаща много добро натоварване и разположена в удобна близост малко над Банско. За да стигнете до Чалин валог 2 трябва да се качите на ски лифт Гондолата и да слезете на Междинна станция. Цялата писта е оборудвана с оръдия за сняг, което гарантира добра снежна покривка, независимо от промените на времето.
 • Стражите - Тази писта може да се ползва само в комбо с писта 10. Получава се една много разнообразна комбинация. Последният скат на Стражите е истинско предизвикателство за скиори и бордисти. В долнатата си част пистата продължава в ски път, който отвежда към междинна станция на кабинковия лифт и пистите Чалин валог 1 и 2.
 • Балканиада - Просторна, писта, която осигурява на спускащия се достатъчно интензивно натоварване. На Балканиада са проведени много състезания, което само по себе си говори за характеристиките пистата.
 • Стара писта - Писта с вълнуващ стъпаловиден профил. Подходяща както за тези скиори и сноубордисти, които усъвършенстват уменията си, така и за напредналите.
 • Юлен - Писта, на която могат да се правят бързи, динамични спускания с добро натоварване. Използва се както от начинаещи, така и от професионални състезатели, които провеждат тренировките си там.
 • Плато 2 - Малко по-трудна от съседната на нея писта Плато 1. Разбира се, не по-малко просторна и вълнуваща.
 • Тодорка - Тази писта е ръкав на Балканиада (писта 4). По трудност е разделена на два участъка – в горната си част е със средна трудност, а в ниската - с лека. Ниската част е позната също като “Коларски път” и е удобна за обучение на начинаещи групи.
 • Томба - Тази писта е най-голямото предизвикателство на ски център Банско. За експертите тази писта ще предостави възможност за спускане изпълнено с емоции и много адреналин. Само истински изпиталите страхотното приключение по пистата са способни да изразят невероятния прилив на сила и духовно пречистване.

 

Валутни курсове

 • 1.95583