Село Баня каза "НЕ" на новото сметище

Протестен митинг село Баня сметище

Вчера 2 Юни - "Ден на Ботев", а по съвпадение и великият християнски празник "Спасов ден" от 19:30 ч. в центъра на село Баня пред сградата на Кметство Баня се проведе протестен митинг - първият от предстоящата поредица протести в региона на Разложка котловина в знак на несъгласие срещу изграждането на ново сметище, така нареченото Депо за битови отпадъци на територията на Община Разлог. Представител на Selo-Banya.com бе на място на събитието.

Виж фотогалерия

След следобедната буря, която се изсипа над Баня за около 20-ина минути времето "се усмихна" като вятъра утихна и изгря слънце, а това позволи на организаторите на протестният митинг да съберат притеклата се тълпа под открито небе на центъра в село Баня, на площада пред сградата на Кметство Баня и читалище "Просвета". Мероприятието беше добре озвучено по инициатива на група младежи от селото, които се амбицираха от случващото се и осигуриха професионална техника от местен диджей. Така наистина се получи много тържествено представление, което инициативният комитет, организиран от жители на село Баня изнесе на своите съграждани. Най-много се порадваха малките участници от селото, които бяха доведени от своите родители и реално плъзнаха из целият център, като си поиграха на воля, докато по-възрастните присъстващи бяха ангажирали вниманието си към ораторите, които говореха от импровизираната сцена на стълбището пред входа на  кметството.

Протестът не е политически фарс

Инициаторите официално се разграничиха от политическо влияние върху протеста

Тъй като напоследък в медийното пространство се появиха спекулации, че инициативата за това начинание е предизборна политическа игра на заинтересована политическа формация инициаторите на протеста заявиха и гарантираха публично, че тази протестна вълна не е политически обвързана и мероприятието е независимо и безпристрастно. Те призоваха всички политически сили да проявят здрав разум, за да се избегне нарушаването на екологичното равновесие между трите най-известни български планини Рила, Пирин и Родопи. Инициаторите се позоваха на научни твърдения на специалисти в сферата, които предупреждават за сериозна екологична катастрофа в следващите десетилетия в Разложко ако това сметище бъде построено и задействано. Специално за днешното събитие, до жителите на село Баня и хората, които искат да осъществят проекта "Депо за отпадъци" видният български учен Професор Доктор Инж.Костадин Щерев, който е водещ изследовател на хидротермалните и балнеолечебни ресурси на България и Разложкия регион пише в свое послание: "Справедливият граждански протест срещу сметището е повод за внимание и грижа към действителните хидротермални и биоклиматични богатства на региона и на изоставените от дълго време идеи и проекти за тяхното разкриване, изследване и опазване"
(прочети цялото послание на Инж.Костадин Щерев).

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Най четени:

 

Валутни курсове

  • 1.95583