102 години от рождението на Вапцаров

С ритуал по поднасяне на цветя на признателност отбелязваме 102- годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров

 

07 Декември, 2011

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в град Банско. Баща му – Йонко Вапцаров е войводата от ВМРО, а майка му Елена Везева е учителка. Завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име.

 

Музикално-поетична композиция, посветена на 102 години от рождението на Никола Вапцаров, ще се проведе днес, 7 декември, от 17.00 ч. в Тържествената зала на читалище 'Никола Вапцаров' в Банско. Както е известно културната институция носи името на големия български поет, който е роден на 7 декември 1909 г. в Банско (24 ноември стар стил).

На днешното честване по повод годишнината ще бъде представена и новата книга на Йордан Каменов "Те можеха да бъдат нобелисти". Организатори на културната проява са Община Банско и Музеен комплекс към Читалище 'Никола Вапцаров' в курортния град.

В чест на 102 годишнината от рождението на Никола Вапцаров, с ритуал по поднасяне на цветя в знак на признателност към поета-революционер днес отбелязват и в Благоевград. Церемонията се състоя от 11.00 часа пред паметната плоча на големия български поет в центъра на областния град.

 

Кратка биография на Никола Вапцаров

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в град Банско. Баща му – Йонко Вапцаров е войводата от ВМРО, а майка му Елена Везева е учителка. Завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Практиката си изкарва първо на кораба „Дръзки”, а след това и на кораба „Бургас”, с който посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. По това време се запознава с идеите на комунистическото движение и става техен последовател.

След като завършва Морското училище, Никола Вапцаров започва работа във фабриката на „Българската горска индустрия” АД в с.Кочериново (днес град). Първоначално работи като огняр, след това като механик. Избран е за председател на професионалното дружество за защита на правата на работниците в предприятието. В същото това време организира, пише и играе роли в любителски театър.

През 1938 година се включва в Македонския литературен кръжок в София. Освен член на кръжока, Вапцаров е един от главните активисти, поддръжници на тезата за създаване на самостоятелна македонска нация. През следващата – 1939 година подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни”, изляза от печат 1940г. Публикува и други стихотворения, както и разкази, и драма, но те нямат същия успех като поезията му. Същата година се включва активно в т.нар. Соболева акция и събира подписи в нейна подкрепа из Пиринска Македония. Соболевата акция има за цел да накара правителството на България да предостави бази на СССР във Варна и Бургас. Заради тази си дейност, Никола Вапцаров е арестуван, съден и интегриран в Годеч.

След завръщането си от Годеч, през есента на 1941 година, се занимава с минноподривни дела срещу немските войски, разпределени на българска територия. Назначен е за ръководител на Централна военна комисия при ЦК на БКП. Той организира мрежа, която снабдява комунистическата съпротива нелегално с оръжие, фалшиви документи и квартири. Заради тази работа е арестуван през март 1942 година. Прекарва в затвора около три месеца. На 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер – разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София.

Часове преди смъртта си, Вапцаров пише едни от най-вдъхновяващите си и ярки стихотворения „Прощално” (посветено на жена му) и „Борбата е безмилостно жестока”.

Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година. Честването на 100-годишнината от рождението на поета е включено в списъка за кръгли годишнини на ЮНЕСКО за 2009 година. Днес неговото име носят Висшето военноморско училище във Варна, където той е учил, Драматичният театър в Благоевград, Народно Читалище в гр.Банско, както и много училища и организации в страната и чужбина.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583