Закона за горите подпомага развитието на туризма

Промените в Закона на горите не отменят изискуемите процедури за екологична оценка на проектите, според Нона Караджова

10 Януари, 2012, България новини

 

Кметът на Разлог Красимир Герчев: "Държавата твърдо демонстрира решимост за промяна в Закона за горите. Подготвените промени подпомагат развитието на туризма като цяло. Това касае всички зимни курорти, тук включвам и 'Кулиното', за който имаме планове да се развива".

 

Закон за горите развитие на туризма Промените в закона ще помогнат за развитието на ски туризма в Разлог © снимка: Selo-Banya.com

Държавата твърдо демонстрира решимост за промяна в закона за горите

На 10 януари 2012 г., в зала Изток на Народното събрание, се проведе обществена консултация за Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите по инициатива на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Промяната е одобрена от Министерски съвет и внесена в Народното събрание.

На срещата присъстваше целият политически елит

Значимостта на срещата бе подчертана от присъствието на 62-ма души, сред които министърът на околната среда и водите Нона Караджова; министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, земеделският министър Мирослав Найденов, спортният - Свилен Нейков, председателят на Комисията по регионално развитие и местно самоуправление Любен Татарски и други народни представители, кметове на планински общини, сред които кметовете на Разлог Красимир Герчев и на Банско Георги Икономов, изпълнителният директор на Дирекция „Гори” Красимир Каменов, НГК "Природата за хората и регионите", НПО и екологични организации.

Новите промени в Закона на горите не отменят изискуемите процедури за екологична оценка на проектите и няма да нарушават досегашните. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на общественото обсъждане в Народното събрание за проекта на промените в Закона за горите. Независимо под каква форма ще се ползват терените, задължителна предпоставка е при разширение и ново строителство да подлежат на съответствие с действащите закони за защита на природата и въздействието върху околната среда.

 

"Законопроектът трябва да бъде подкрепен", категорично заявил Любен Татарски

Председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски заяви, че законопроектът трябва да бъде подкрепен, тъй като ще даде шанс на цели региони за развитие на зимен ски туризъм. Според депутата законът работи за балансирано и устойчиво развитие на регионите в страната. „Зимен ски туризъм в България почти няма и цифрите го доказват. С този законопроект ще направим малка стъпка към преодоляване на тази липса, отразяваща се на упражняващите този спорт у нас и гостите, които не могат да идват у нас, за да го практикуват”, каза Татарски. Кметът на Банско Георги Икономов и кметът на Разлог Красимир Герчев също подкрепиха промените в закона.

Георги Бонев от Българската ски федерация заяви, че и те подкрепят промените в Закона за горите. България изостава чувствително от държави-членки на ЕС с много по-скромни природни дадености от България – Унгария, Чехия, Румъния. В Унгария най-високата точка е 1100 метра, посочи той, а ски туризмът е доста по-добре развит, отколкото у нас.

 

Новите промени не изключват спазването на всички стъпки по до сега приетите закони

Ски туризмът у нас е структуроопределящ отрасъл за много планински региони и той се нуждае от ясна законова легитимост. С новите промени се създават условия за развитие на отрасъла и предпоставки за нови инвестиции в тези региони, а контролът е гарантиран от действието и спазването на редица действащи нормативни актове като: "Закон за околната среда", "Закон за защитени територии", "Закон за био-разнообразието", "ЗУТ Закон за устройство на територията" и др., уточниха заинтересованите страни на срещата.

Selo-Banya.com - Сайтът на село Баня

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583