Управление на мобилността в Европа

Община Разлог успешно приключва три годишен международен проект - "Промяна на моделите на мобилност" - MMOVE

27 Януари, 2012, България новини

 

Проектът MMOVE постигна своите цел, а именно да определи и обмени добри практики и политики за устойчива мобилност и да предостави на местните и регионални власти обща методология за тяхното управление. Освен положителните резултати от проекта за общината има и положителен ефект за общинската администрация.

 

Закон за горите развитие на туризма Разлог успешно приключва три годишен международен проект © снимка: Община Разлог, скрийншот: Selo-Banya.com

Проектът MMOVE постигна своите цели

"Проектът MMOVE постигна своята цел, а именно да определи и обмени добри практики и политики за устойчива мобилност и да предостави на местните и регионални власти обща методология за тяхното управление. Освен положителните резултати от проекта за общината има и положителен ефект за общинската администрация, чийто административен капацитет се повиши. Несъмнено този проект даде ценен опит и практика на служителите ми.", коментира Красимир Герчев, кмет на Община Разлог.

Административно финансовото приключване на проекта е на 31.01.2012. Финалът на дейностите по проекта бяха изпълнени в средата на м. ноември 2011г., когато се проведе заключителното събитие по проекта MMOVE в международния център Лорис Малагуззи (Centro Internazionale Loris Malaguzzi) в община Реджио Емилиа, Италия (Reggio Emilia). Поради значимостта на събитието, освен мобилните експерти по проекта, участие взеха кметове на общините партньори, политици, заинтересовани лица, журналисти. На срещата присъстваха 140 души, към които приветствие отправиха домакините г-н Грациано Делрио (Graziano Delìo) кмет на община Реджио Емилиа и г-н Паоло Гандолфи (Paolo Gandolfi) зам.-кмет по мобилността.

Г-н Паоло Гандолфи (на малката снимка) проведе лична среща с кмета Красимир Герчев, като говориха за бъдещето на Регионалната политика на ЕС. По време на заключителното събитие партньорите по проекта говориха с европейския комисар г-н Жан-Марк Венино (Jean- Marc Venineaux) и г-н Карл–Хейнц Пош (Karl Heinz Posch) координатор на EPOMM.

Кметът Герчев разказва още, че по време на тези срещи една от дискутираните теми е правилното планиране на публичното пространство, в което има място за вело-пътеки. "Всеки от нас представи своите виждания за интеграция между велосипеди и обществен транспорт. Като извод бе изведен, че плановете за мобилност за колоездене, трябва да се комбинират с градската мобилност в широка зона за отдих.".

След анализ на добрите практики и тяхното задълбочено изучаване чрез провеждане на учебни визити и предпроектни проучвания община Разлог разполага със стратегия за управление на мобилността. Външни експерти проучиха възможностите за прилагане на добри практики от други европейски градове. В обхвата на предпроектните проучвания попаднаха разработването на гъвкав, групов, нощен транспорт в Община Разлог, чрез който да се организира обществен междуселищен транспорт извън пиковите часове, позволяващ групово придвижване на пътниците до техните дестинации по най-ефективен начин.

Вторият аспект от проучванията е разработването на междуселищни велосипедни маршрути. Идеята за изграждане на велоалеи в Разлог бе популяризирана чрез кампанията „Ден без автомобили” на 17.09.2011г, когато се проведе велообиколка на Разлог. Третият обект на проучването е повишаване на ефективността на паркирането в град Разлог, където бе извършен анализ на ефективността на политиката за краткотрайното платено паркиране.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най четени:

 

Валутни курсове

  • 1.95583