Белица на бунт срещу Доган и ДПС

За първи път в историята на българския преход мюсюлмани въстават открито срещу ДПС и неговия лидер

 

8 Ноември, 2011

В психологически план протестът на хората от Белица е бунт на осъзналите себе си като граждани мюсюлмани и християни срещу бабечани от родопските крепости на Доган, които продължават да живеят във феодална зависимост от местните велможи и да налагат с гласовете си режима на ДПС.

 

Белица бунт мюсулмани ДПС Ахмед Доган Белица на бунт срещу Доган © снимка: БГ Нес, скрииншот: Selo-Banya.com

За първи път в историята на българския преход мюсюлмани въстават открито срещу ДПС. И то не някъде другаде, а в бастиона и избирателния район на Ахмед Доган - Благоевградския, град Белица. Този бунт е граждански и знаков за демокрацията в България. Защото показа, че електоратът на ДПС не само се е еманципирал от т. нар. си политическо представителство и не го припознава вече за свое, но иска да отхвърли и феодалната си зависимост от местните кланове на Доган в Пиринска Македония. Населението в тези смесени райони иска вече пълна свобода.

Хората в Белица на протест - не си искат кмета

Този конфликт има сложна предистория. За да разберем защо мюсюлмани и християни от северното поречие на река Места (в Рила) заедно се опълчиха срещу избора на кмета Ибрахим Палев, наложен за трети мандат с грубата намеса на ДПС и гласовете на хората от селата и махалите в южното поречие на реката (в Родопския масив), трябва да се върнем повече от сто години назад, когато Македония е още извън границите на новата българска държава. В рамките на Османската империя населението от село Бабяк, където е било и седалището на Пашата (както и колибарските махали около него) са държали в подчинение "раята” от Белица. Затова не звучи странно да чуем от устата на въстаналите днес, че не искат повече това 100-годишно иго.

В психологически план протестът на хората от Белица е бунт на осъзналите себе си като граждани мюсюлмани и християни срещу бабечани от родопските крепости на Доган, които продължават да живеят във феодална зависимост от местните велможи и да налагат с гласовете си режима на ДПС. За справка 9-те народни представители от партията на Доган в Белица са избрани главно с гласовете на хората от колибарските махали в родопската част на общината (откъдето са Ибрахим Палев и неговият племенник - депутатът Муса Палев). Не случайно те и кметът са намерили убежище в село Краище и не смеят без полицейска охрана да преминат през моста на река Места и да застанат очи в очи с гражданското общество в Белица.

Това, което се случва в регионът-бастион на Ахмед Доган, осветлява несъстоятелността на т. нар. успешен български етнически модел, измислен от философския елит на БКП, създаден от ДС и ДПС и покровителстван повече от 15 години от Георги Първанов, свързан по линия на своята съпруга с този край. Затова мюсюлмани и християни в Белица разгромиха първо клуба на ДПС, а след това и кметството - двете сгради, които олицетворяват за тях режима в общината им ... виж още

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583