Специална организация за честване на годишнини в Банско

Oбщина Банско учреди специален Граждански комитет за организиране на специални тържества през 2012

 

Кметът на Банско Георги Икономов приветства всички участници на срещата. Икономов призова членовете на новият Комитета да предложат своите идеи за подобаващо отбелязване на предстоящите събития.

Граждански комитет чествания празници Банско Новият Граждански комитет в Банско на среща с кмета Икономов © скрииншот: Selo-Banya.com

На 3 Април Банско отбеляза годишнина от разстрела на Никола Вапцаров. Освен това предстоят още 175 години от освещаването на известната църква "Св. Троица" в курортния град, 100 години освобождаване на Банско, 290 години от раждането на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на "История Славянобългарская".

Участие в учредителното събрание на специалният Граждански комитет взеха кметът Георги Икономов, Владимир Колчагов председател на Общински съвет Банско, Сашка Въчкова зам.-кмет на община Банско, Александър Рупчин, група общински съветници, много личности, свързани с културното и историческо наследство на града, управители на местни музеи, членове на местното Църковно настоятелство, представители на граждански сдружения, ръководители на читалищната дейноат, и др.

Целта на новият Комитет е да има гражданско участие при организирането на предсоящите важни чествания в Банско, чиято кулминация е 100 годишнината от освобождението на планинския град. Участниците предложиха отпечатването на юбилейни брошури, предложение за заснемане на филм, разпространение на литературни текстове от местни творци, също така изработване на мемориален паметник на загиналите местни жители при освобождението на града.

 

Ски купа "Николай Проев – Пройката" на 7 април 2012

Също така от община Банско съобщиха за предстоящата след два дни ски купа в памет на известният в града Николай Проев – Пройката, който на 19 октомври 2011 г. загина при слизане от вр. Чако в масива Дамодар Химал в Непал.

Призоваваме да се съберем в любимата на всички от нас Пирин планина и направим денят на състезанието един от онези дни, които се помнят за цял живот, и в които доминира любовта към спорта, планината, спортният "феърплей" и приятелството между хората.

Каним всички професионални и любители ски-алпинисти, ски-туристи и планинари, сноубордисти да вземат участие един от трите маршрута на надпреварата в зависимост от собствените им сили, подготовка и спортни амбиции.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Най-четени:

Валутни курсове

  • 1.95583