Разлог изгради нови столови за ученици

Разливни помещения за хранене са изградени в 3 училища в Разлог - НУ 'Св. Св. Кирил и Методий', НУ 'Яне Сандански', СОУ 'Братя Каназиреви'.

 

10 Ноември, 2011

Община Разлог е финансирала изграждането на специални помещения за хранене за деца в няколко учебни заведения в Разлог. Ремонтът и оборудването на разливните помещения са извършени съгласно всички нормативни изисквания на Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Разлог столова хранене ученици снимки Разлог изгради нови столови © снимка: Община Разлог, скрииншот: Selo-Banya.com

Ползата несъмнено е и за децата, и за родителите. Учениците от 1-ви и 2-ри клас се хранят в училищна столова с прясно сготвена храна, която не е вредна и няма да излизат навън в студените месеци. Ремонтът и оборудването на училищните кухни са извършени съгласно изискванията на Областната дирекция по безопасност на храните и струват над 100 000 лева. Разливни помещения са изградени в 3 училища в Разлог - НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, НУ „Яне Сандански” и СОУ „Братя Каназиреви”.

 

снимки община разлог инспектира училища Разлог изгради нови столови © снимка: Община Разлог, скрииншот: Selo-Banya.com

Здравословно хранене в училище

Със сигурност всеки родител си задава въпроса с какво се храни детето му в училище. Дори и да приготвяме плодове и сандвичи от къщи ако децата ни притежават джобни, те могат да си осигурят от бюфетите в училище така привлекателните за тях, шоколади, чипсове, газирани напитки и др.

Това вече ще бъде избегнато със сигурност, поне на територията на училищата, защото според последната наредба № 37 от 21 юли 2009 г. се изисква осигуряване на здравословно хранене на учениците, организирано в ученически столове, училищни бюфети, автомати за закуски и напитки на територията на училища, общежития и бази за спорт, отдих и туризъм на ученици.

 

Изисквания по наредба № 37 от 21 юли 2009 г.

Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти, които се предлагат на учениците, трябва да отговарят на следните изисквания:
- прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини до 2 %;
- прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти да са без добавени растителни мазнини;
- не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, растителни влакнини, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15 %;
- количеството на добавените плодове, плодово пюре, натурален плодов сок към киселото мляко трябва да е най-малко 6 %;
- айранът да се предлага без добавена сол.

Напитки: в ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки се предлагат само следните напитки:
- бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води;
- натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове;
- плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта;
- мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2 %;
- плодов и билков чай;
- топъл шоколад.

Не се предлагат:  в ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки:

- пържени картофени и зърнени изделия;
- екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;
- пържени ядки;
- пържени тестени изделия;
- захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
- сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
- сухи супи и сухи бульони.

В бюфетите и автоматите за закуски и напитки могат да се предлагат сандвичи, тестени закуски, плодове, зеленчуци, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова, зърнена, зърнено-плодова основа и шоколад. При приготвяне на храна, предназначена за училищните столове и бюфети, участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене.

За нарушителите са приготвени солидни глоби.
Да се надяваме на по-малко затлъстели и повече жизнени здрави деца.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583