18.06.2011

Днес от 18:00 ч. в центъра на село Баня пред сградата на Кметство Баня се проведе пореден протестен митинг в региона на Разложка котловина в знак на несъгласие срещу изграждането на ново сметище, така нареченото Депо за битови отпадъци на територията на Община Разлог, в землището на село Баня, в недопустима близост до населеното място.

 

Село Баня протестира отново и каза твърдо "не" 

 

Снимки протест депо Разлог Баня 2011

 

Следващият протест в Разлог, а след това в София - заканиха се организаторите, за което получиха бурни аплодисменти

 

Протест село Баня сметище Разлог
Хората от Баня отново изразиха несъгласието си с проекта на община Разлог за построяване на ново сметище в землището на селото, което според участниците в протеста е недопустимо близо до населеното място, а освен това всички са твърдо убедени, че технологията не е съвсем безопасна и ще навреди на здравето на хората от цялата Разложка котловина. Обезпокоени също са и хора, чието препитание е свързано с туризма. "На последните избори ние бяхме убеждавани, че село Баня е перлата на котловината и единственият предначертан път е в посока туризъм и балнеология. Ние повярвахме на тези думи и това ни окуражи да направим една много трудна крачка - вземане на банкови кредити за построяването на хотели и заведения за обществено хранене, предвидени за обслужването на туристи. Какво ще правим обаче ако тези така очаквани туристи престанат да идват, след като разберат с каква нова придобивка се сдобива Баня"... и още много такива мнения бяха чути.

 

Будни банялии направиха емоционални изказвания в подкрепа

 

Митинг протест сметище Васил Евтимов
Възмущение и сердечен призив за отстояване на правата на банялии отправиха видни граждани на селото. Хората аплодираха имена като Марин Янков-Боянов - хотелиер, Елена Наумова - поетеса, журналист и хотелиер, Мария Юрганчева - хотелиер, Георги Рачев - бизнес мениджър, Васил Евтимов - бивш кмет, Жанета Желязкова - адвокат и много други. Инициаторите заявиха, че с цената на всички законови средства няма да допуснат този проект да стане реалност. Те призоваха представителите на местната власт да ревизират намеренията си и безопасността на проекта, призоваха за референдум пред населението. Заканиха се, че ако това не се случи протестите ще продължат по етапен ред нагоре към правителството, докато някой не чуе гласа на хората от Баня. Събитието беше много емоционално, защото деца на възраст от 1 - 18 години се наредиха рамо до рамо с ораторите и през цялото време стoяха отпред и държаха изправени плакати с призиви към своите съграждани, като дори най-накрая започнаха да скандират "Не искаме боклуци", "Не искаме сметище", "Не искаме болести".

 

Елена Ковачева - Председател на НТС Разлог

 

Снимка Елена Ковачева протест сметище баня
За пореден път към протестиращите от Баня отново се включи притеснена жителка на град Разлог - Елена Ковачева, която всъщност се оказа, че добре познава екологичните проблеми на Разложката котловина доста отдавна. Г-жа Ковачева е Председател на Общиски Съвет на НТС Разлог. В интервю за портала Selo-Banya.com тя сподели, че с нейно участие и технически изследвания в региона на разложко са проведени десетки конференции от 1980 г. до днес. Пред наш репортер тя заяви, че е напълно убедена в твърденията си за минали и настоящи проблеми в котловината по отношение на Екология, Хидрология, Геология и др. Г-жа Ковачева се е занимавала с екологията още по времето на бившите заводи за Дрожди и КЦХ в Разлог и съвместно с известният български учен Проф. Д-р Инж.Костадин Д.Щерев са изготвили доста доклади за проблемите в региона. Тя каза още, че наистина е много притеснена за случващото се и е готова да предостави всичките си знания и опит в подкрепа на протеста, защото осъществяването на този проект ще бъде много голяма грешка и според нея по-добре да се направи всичко възможно да се възпрепятства началото на това съоръжение, отколкото да се наложи да протестираме след години, когато наистина ще бъде късно. Тя каза още, че изцяло се обосновава на научните си познания и трудове, които е написала за последните тридесет години от живота си.

 

Кратък концерт в подкрепа на протеста на деца от Баня

 

Снимки деца протест сметище Баня
Деца от село Баня, които публично се обявявиха против изграждането на новото сметище близо до Баня, се организираха в подкрепа на протестиращите си родители и заявиха, че и те не са съгласни с решението на онези, които управляват проекта и искат да го осъществят с цената на здравето на хората. Децата освен, че държаха плакати с надписи "Не на сметището" или "Не искаме сметище" изнесоха също кратка програма с няколко изпълнения на популярни песни от местния фолклор, дори бяха съчинили и рецитираха публично свои стихотворения в знак на протест срещу опасното сметище.

 

Статия: Радко Александров

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583