МОСВ критикува кметове за закъснение с депо Разлог

Кметовете на Разлог, Банско, Якоруда и Белица си признаха, че са били викани в министерството на околната среда и водите

 

14 Декември, 2011

Причините за бавните темпове са съдебни дела, заведени от собственици на земи край село Баня, където е отреден теренът за бъдещото депо.

 

МОСВ критикува кметове депо отпадъци Разлог МОСВ критикува кметове за депо Разлог © снимка: Selo-Banya.com

Кметовете на Разлог, Банско, Якоруда и Белица си признаха, че са били викани в министерството на околната среда и водите и нахокани заради забавен проект за изграждане на регионално депо за битови отпадъци край Разлог.

 

  Популярни заглавия

Село Баня не иска ново сметище
Пореден протест тази сутрин
Общинска сесия за депо Разлог

Причините за бавните темпове

Причините за бавните темпове са съдебни дела, заведени от собственици на земи край село Баня, където е отреден теренът за бъдещото депо.

"От МОСВ ни обясниха, че четирите общини трябва бързо да подпишем споразумение, с което да кандидатстваме за финансова помощ по оперативна програма "Околна среда" за 13 милиона лева. Ако не спазим сроковете, ни чакат огромни финансови санкции", каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

Регионалното депо ще обслужва четирите общини, в които живеят над 56 000 души. Сегашното сметище може да работи още една година максимум. То и сега не отговаря на евроизискванията. И ако пропуснат сега сроковете за ново депо, то тези общини ще останат без сметище.

 

Протести на жителите от с.Баня, против изграждането на ново сметище за отпадъци

Несъгласието на жителите от Баня с изграждането на сметище беше другата причина за забавянето на новото депо за битови отпадъци, което по проект трябва да се базира в м.Кривосер, в землището на Баня. Проектът стана скандален, след серия от протести на група граждани от Баня и околни селища, които се обявявиха твърдо срещу него и претендират, че има сериозни пропуски в избирането на правилният терен за тази цел, а също и за направени пропуски в процедурата по съгласуване на проекта с гражданското общество в Разложко, общинската адмнистрация и общинския съвет в града на орлите.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583