133 години от Кресненско–Разложкото въстание

Разлог отбеляза 133 г. от Кресненско–Разложкото въстание и почете паметта на жертвите от Баненска буна в Баня

 

16 Ноември, 2011

Признателни жители и гости на село Баня, ученици, кметът на селото Николай Драговчев и зам. кметът по социалните въпроси в община Разлог инж.Венцислав Гърменов, поднесоха венци и цветя пред паметника на жертвите от Баненска буна.

 

Баня Разлог Баненска буна снимки 133 г. от Кресненско–Разложкото въстание © снимка: Община Разлог, скрииншот: Selo-Banya.com

Кратък разказ за събития от преди 133 г. изнесе Атанас Ячков от Баня. Музикален поздрав към всички присъстващи отправиха детска музикална група към Народно читалище "Просвета-1903”. На 11 ноември 2008 г. в памет на жертвите от Кресненско-Разложкото въстание бе издигнат паметник в центъра на село Баня. Паметникът, на който от четирите страни има врязан кръст, символизира вярата в избавлението и силата на духа на нашите деди.

Кресненско-Разложкото въстание е въстание на македонските българи от 1878-1879 година срещу османската власт, последвало решенията на Берлинския конгрес, оставил Македония, извън границите на новообразуваното Българско княжество.

Кресненско-Разложкото въстанието избухва на 5 октомври 1878 г. Основните бойни действия на територията на община Разлог се разгръщат в Баня от 8 до 12 ноември. Почти всички български къщи в селото са изгорени до основи – близо 250 къщи, само 11 остават не засегнати от въстаническите действия. Село Баня дава своите жертви за свободата – 32-ма са заклани, 232 души загиват от студ и глад, след като башибозушки банди ограбват и запалват християнските къщи. Изгорена е и черквата в селото.

Поражението на въстанието и и жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напусне родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.[5] Към 19 декември 1879 година българи от Македония изпращат Мемоар до Великите сили, с който искат създаване на един вилает от всички македонски епархии, населени с българи.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583