Днес е Йордановден, известен като Богоявление, Божич

В село Баня отбелязаха християнската традиция с хвърляне на кръста в р.Глазне. Десетки ергени се бориха да го измъкнат.

 

6 Януари, 2012, село Баня новини

Официално традицията се нарича Кръщение Господне. В различните региони на християнската религия е известен като Богоявление, Божич, Водици или Йордановден. Този ден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан. Чества се на 6 януари по Грегорианския календар.

 

йордановден богоявление село баня хвърляха кръста В село Баня отбелязаха Йордановден © снимка: Selo-Banya.com

Банялии почетоха празника Кръщение Господне

Традиционното място за хвърляне на кръста в Баня е моста на река Глазне, в м.Буната в близост до пътен възел Добърско - Велинград.

Въпреки лошото време "младо и старо" в с.Баня се събра на традиционното хвърляне на кръста над река Глазне. Народното поверие за Богоявление (Йордановден) гласи, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще е плодородна, а хората изпълнени със здраве. Тази християнска традиция се изпълнява всяка година от миряните в селото.

Йордановден, Божич - народното поверие!

С празника Йордановден е свързано познатото на всички българи-християни вярване, че през нощта срещу празника "небето се отваря" и който в този момент поиска нещо, то ще му се сбъдне. На самия празник се извършва т.н. освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а местни ергени го изваждат. Вярва се, че който е извадил кръста от водата, той и семейството му ще бъдат здрави и щастливи през цялата година. Победителят и всички момци от неговата "дружина" обикалят с кръста из селото за здраве на хората, и за да може всеки християнин да целуне кръста и иконата. След това кръста се връща обратно на свещеника в местната църква

Така символично се напомня за кръщаването на Исус Христос в реката Йордан от Йоан Кръстител. Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всеки измива лицето и ръцете си за здраве и дълголетие. На Йордановден има обичай да кръщават децата си онези хора, които дълги години са били бездетни и са осиновили дете, както и да се кръщават току-що родени деца със здравословни проблеми.

Имен ден днес празнуват: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб, Богoлюба, Божан, Божана, Божил, Божидар, Божидара, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Бистра, Бончо, Бонка.

На празничната трапеза днес се слагат: обреден хляб, колачета, зелеви сарми с булгур, пълнени чушки, варено жито, зеле, фасул, орехи, вино.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Други новини: Банско и Разлог отбелязаха Новата 2012 | Болницата в Разлог отново получава средства

Валутни курсове

  • 1.95583