Хората в Белица на протест - не си искат кмета

Втори ден на бунтове срещу кмет на ДПС в Белица

 

2 Ноември, 2011

Белица: Масови протести в Белица вече няколко дни, бунтове, чупене на стъкла на сградата на общината, палене на гуми на площада. Голяма част от жителите на Белица застанали на изборите зад своя кандидат Хасан Илан, недоволстват срещу избора на досегашния кмет Ибрахим Палев.

 

Белица протест избори снимка община © снимка: Selo-Banya.com

Размириците в Белица са настъпили ден след балотажа. Местните хора са недоволни от спечеления трети мандат на кмета Ибрахим Палев от ДПС и настояха за касиране на изборите. "Ние искаме кмет, който да се бори за общината, а не да заплашва хората, че който не е гласувал за него, ще го изгони от работа или ще му създава административни пречки след това", твърдят с възмущение беличани. Още същия ден недоволните заплашват, че всеки ден ще стоят пред общината, докато не постигнат исканията си.

Хората в Белица не искат вече стария кмет. Масови размирици има в града, след провелия се балотаж там на 30 Октомври. Екипът на Selo-Banya.com отиде до града на мечките, за да провери каква е обстановката и какви са настроенията на хората. Масови протести в Белица вече няколко дни, бунтове, чупене на стъкла на сградата на общината, палене на гуми на площада. Голяма част от жителите на Белица застанали на изборите зад своя кандидат Хасан Илан, недоволстват срещу избора на третомандатния кмет Ибрахим Палев. Съмненията са за контролиран вот, за купуване на гласове и заплахи от страна на ДПС, чиито нов-стар кандидат в крайна сметка ще оглави пак града.

Хората скандираха на площада "Искаме промяна” и държаха да подчертаят, че не става дума за етнически конфликт. Битката в случая е по-скоро между града и селата, защото в самата Белица за загубилия Илан са гласували около 2 000 души, а за Палев около 250, но вотът на една конкретна секция – тази в село Краище, от където е Ибрахим Палев предрешава вота.

Иначе до сега в Общинската избирателна комисия в Белица не са постъпвали никакви жалби след балотажа, който се проведе на 30 октомври. Това съобщи председателят на ОИК-Белица Даниела Генева, която потвърди, още вечерта на 30 октомври се е провел своеобразен протест на група недоволни жители на община Белица, които са протестирали срещу това, че според преброяването на бюлетините кмет на Белица остава досегашният Ибрахим Палев. В понеделник е бил проведен още един кратък митинг, казва още Даниела Генева като подчерта, че има депозирана молба за разрешаване на митинг и утре около 14.00 часа, но няма информация дали този протест е разрешен. Генева заяви, че за 14.00 часа утре е запланувано да се проведе официална сесия за встъпване на длъжност на новоизбраните кметове и общински съветници в община Белица. Тя посочи, че след изборния ден в ОИК-Белица все още не са постъпвали никакви жалби във връзка с резултатите от балотажа. "Все пак, който и да иска да подава жалба, не може да я подаде в друга институция, преди тази жалба да е постъпила в ОИК", категорична е Даниела Генева.

Всички протестиращи са категорични, че ще продължат с масовите протести, докато Палев не се оттегли. Недоволните твърдят, че вота е бил нечестен и изразиха съмнения, че е бил спечелен с манипулации, извършени в една конкретна избирателна секция. "Масово се купуваха гласове по селата в нашата община", споделиха те пред репортерите на телевизия bTV. "За осем години Палев един пирон не е забил, омръзна ни да бездейства и вечно да го няма", заявиха протестиращите. За отбелязване е, че сред множеството на площада имаше и доста хора с мюсюлманско вероизповедание.

С минимална преднина кметуващият вече 8 години Ибрахим Палев от ДПС спечели пред кандидата на "Европейска визия за етническа толерантност за Белица" Хасан Илан. "Това е нашият канидат, за нас той е и кметът на Белица", казаха хората на площада, които през цялата нощ са останали там.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583