Порталът Selo-Banya.com съобщава за Пореден протест в Баня тази сутрин - "Мълчалив протест" срещу изграждането на Депо за битови отпадъци се проведе за пореден път в село Баня. Граждански инициативен комитет "Защита на Баня" отново изрази несъгласието си с намерението на община Разлог да изгради ново сметище в региона, като протестиращите твърдят, че има сериозни нарушения и пропуски по целият проект, несъобразени с географското разположение, атмосферни характеристики и екологичната обстановка в региона, защитени територии на границата на проекта, а именно: Инициативният комитет е на мнение, че Драглишка река влиза в басейна на река Места, която пък през 2007 г. е обявена за строго защитена територия.

Протест село Баня logo банер

Кое предизвика днешният "Мълчалив протест"

Термо SPA Хотел "Римска баня" в село Баня е домакин на "Първа национална конференция на общините на територията, на които са разположени находищата на минерални води", която стартира вчера. Мероприятието е организирано от Министерство на околната среда и водите и Българската асоциация по подземни води (БАПВ). Началото на срещата бе дадено в 11:30 ч. от Асен Личев - Дирекция Управление на водите и по програма ще продължи до 13:00 ч. на 1-ви Юли - днес, когато ще се проведе обобщителна Дискусия и Закриване на Конференцията ... Виж: [цялата статия]

 

Протест Римска баня конференция вода

© Снимка: Selo-Banya.com

Мълчалив протест Баня конференция минерални води

© Снимка: Selo-Banya.com

Протест сметище депо Баня

© Снимка: Selo-Banya.com

 

Точно това събиране на доста влиятелни личности от научните среди [виж повече] за обсъждане на общинските проекти за развитие и оползотворяване на минералните води в България даде повод за "Мълчалив протест" пред входа на хотел "Римска баня", като едно от мненията на протестиращите е, че не може да говорим за оползотворяване на минералните води в региона, а да не помислим, че предстоящото сметище ще наложи промяна в химичния състав на подземните води, тъй като ще се просмукват токсични вещества в почвата, отделени от ферментацията на битови и промишлени отпадъци, вещества които пък безпрепятствено ще проникнат в подпочвените води, а от там във всички естествени подземни водоизточници за питейни и минерални води.

Проект Депо за битови отпадъци Разлог

Депо отпадъци план проект снимка

Проектът тръгва още през 2007 г. и е един от финансираните по оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.". Преминала успешно през всички етапи на обсъждане, гласуване, проектиране и одобрение за финансиране, идеята удари на камък, след като се установи, че в плановете за осъществяването на мащабното съоръжение, което ще приема отпадъци от 4 общини в региона, влизат за отчуждаване и около 25 частни имоти на собственици от село Баня. Тогава засегнатите граждани се обединиха и тръгнаха да си търсят правата по съдебен път, това обаче предизвика общественото внимание на цялото население на селото. И така личното недоволство на едни, предизвика обществено внимание и последващи протести на населението от Баня. Сформиран бе граждански Инициативен комитет - "Защита на Баня", който на протестните публични прояви твърди: "Разполагаме с уличаващи факти и документи за много сериозни нарушения по цялата процедура и съмнение в ефективността на новото съоръжение", заявяват инициаторите на протеста. Хората се опасяват, че новото сметище е недобре обмислено и мястото, отредено за застрояване не е най-подходящото в региона. Всички се опасяват от обгазяване на цялата Разложка котловина и настояват за преразглеждане на обстоятелствата по проекта.

За да сте винаги добре информирани, порталът Selo-Banya.com следи всички нови събития по случая и отразява всяка публична протестна проява на гражданите и Инициативния комитет от Баня и ответната обществена защита на община Разлог.

Как протекоха събитията до сега

 

Протест 2 юни 2011 © Снимка: Selo-Banya.com

Протестен митинг село Баня сметище

Този така наречен "мълчалив протест", който се състоя днес бе следващият от поредицата мирни събирания и публични протести на територията на село Баня. Първото събиране за обсъждане на предстоящото Депо за отпадъци се проведе на 10 Май тази година в читалище "Просвета-1908" в Баня. Втора протестна среща срещу депото се състоя на 27 Май от 18:00 ч., след което гражданите от Баня предприеха ефективни протести на открито, първият от които се проведе на 2 Юни т.г., денят на големият български революционер Ботев. Само две седмици по-късно на 18 Юни, пореден протестен митинг беше факт. Участниците в Инициативният комитет и подкрепящите ги граждани заявяват, че няма да спрат да опонират предстоящият строеж, докато не предизвикат достатъчно обществено и медийно внимание. Настояват за преразглеждане на съмнителните обстоятелства около проекта. Протестиращите са на мнение, че трябва да събудят за протест "заспалите граждани" не само от Баня, но и от околните селища като Банско, Разлог, Драглище, Добърско, Бачево, Годлево и дори Белица, които също ще са потърпевши от обгазяването. 

 

За да сте винаги добре информирани, порталът Selo-Banya.com следи всички нови събития по случая и отразява всяка публична протестна проява на гражданите и Инициативния комитет от Баня и ответната обществена защита на община Разлог.

 

  Снимки от протест сметище
  Протест 18.06.2011, село Баня

 

agead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

Валутни курсове

  • 1.95583