Банско посрещна двама европейски консули

Консулът на Великобритания Джон О’ Шонъси и на Гърция Георгиус Зафирис обсъдиха сигурността на туристите в Банско

 

13 Декември, 2011

Консулът на Великобритания Джон О’ Шонъси, консулът на Гърция Георгиус Зафирис и аташето по въпросите за обществен ред и сигурност в посолството на Гърция Константинос Дзагаракис се срещнаха с кмета на община Банско Георги Икономов

 

Банско посрещна двама европейски консули Консулска среща в Банско © снимка: Община Банско, скрииншот: Selo-Banya.com

На среща в Банско готовност за осигуряване на максимална сигурност и удобство на туристи от Гърция и Великобритания обсъдиха вчера преди обяд кметът Георги Икономов, консулът на Гърция у нас Георгиус Зафирис, полицейско аташе Константинос Дзакаракис, консулът на Великобритания Джон О’Шонеси, директорът на ОДП в Благоевград Георги Костов, директорът на РУ на МВР в Банско Валери Вълчев, началник охранителна полиция в ОДП инспектор Василев, както и представители на туристическия бранш от Банско, сред които и няколко английски граждани, постоянно пребиваващи у нас.

 

  Популярни заглавия

Чужди полицаи охраняват Банско
Икономов забрани строителството
Туристическа марка 'Пирин'

Максимална сигурност и удобство за чужденците

Основната тема на дискусията бе предстоящият зимен сезон 2012 в Банско и обезпечаването сигурността на чуждите граждани. На базата на миналогодишния опит, когато командированите в ски курорт Банско гръцки полицаи предизвикаха изключително доверие и респект у туристите, тази година освен с гръцки служители, униформените ще бъдат подпомогнати и от свои румънски колеги. По време на срещата бяха обсъждани въпроси, свързани с необходимостта от комуникация между здравните власти, органите на реда и консулите на двете държави, когато турист от Великобритания и Гърция е пострадал, бил е жертва на инцидент или автор на криминално деяние.

С цел по-добро и ефективно обслужване на чужденците в РУП Банско разполагат с бланки за видовете нарушения на различни езици, а до края на седмицата община Банско ще изготви информационни брошури, които ще съдържат най – важната и необходима информация на туристите – спешни номера, размер на глобите за различни нарушения и т.н. За осигуряване на обществения ред и сигурност, в ски зоната ще бъдат разположени ски патрули, които да помагат с информация и да реагират своевременно на подадени сигнали.

Представители на фирмата концесионер и органите на реда алармираха гръцкия консул да посъветва своите съграждани, които идват на индивидуално посещение за да карат ски Банско, задължително да правят планинска застраховка, тъй като впоследствие тарифите за превоз от писта са доста скъпи. Британският консул поиска да бъдат разлепени специални плакати, на които на английски са изписани предупреждения за британските туристи да не злоупотребяват с алкохол, да не нарушават правила и закони, както и телефони за помощ при нужда.

Икономов обясни, че за осигуряване на нормална обстановка в града и в ски зоната по време на стартовете от Световната купа и посещението на принц Албер през февруари 2012г., ще бъдат командировани още 30 униформени и цивилни полицаи, които да подпомогнат колегите си от РУП Банско. Коментирани бяха и въпроси относно осигуряване на обществения ред и сигурност в нощните заведения, работата на Планинска спасителна служба, планинските застраховки.

От тази година Джеймз Хюз, който е собственик на хотел и живее в Банско, има права да издава пасавани (документ за напускане на страната) на английски граждани, които са изгубили паспорт или документ за самоличност. Обсъсъден бе сериозният проблем по сигнал на Хюз за това, че собственици на частни линейки търсят по 400 евро за превоз до здравното заведение в Разлог. И представителите на полицията, и кметът Икономов бяха категорични, че не са информирани за подобни проблеми, но ще бъдат взети своевременни мерки за предотвратяване на злоупотреба с чужди граждани, които в момент на инцидент,з лополука и др. са изнудвани по този начин.

В края на разговора кметът Георги Икономов уточни, че такива срещи ще бъдат правени и за в бъдеще с цел да се изясняване проблемите на туристите и предприемане на адекватни мерки. Гостите пожелаха успешен старт на новото общинско ръководство и много сняг и туристи през зимен сезон 2011/2012.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 

Валутни курсове

  • 1.95583