Банскалии посрещнаха Новата година на площада

В Разлог посрещнаха 2012 с традиционния кукерски карнавал „Старчевата” и поставиха рекорд по масово участие

 

03 Януари, 2012 - Разлог, Банско новини

В полунощ на 1 Януари 2012 в Банско присъстващите бяха поздравени от кмета Георги Икономов, който им пожела много здраве, късмет и ползотворна година.

 

банско ножа година георги икономов кмет Поздрав на метът Георги Икономов за Нова Година 2012 © снимка: Selo-Banya.com

Въпреки затруднението от тежката икономическа обстановка и двете общини - Банско и Разлог заделиха средства за звучно посрещане на Новата 2012 г. Над 1000 жители и гости на Банско посрещнаха Новата 2012 година на централния площад в града, където на гръмкото озвучаване прозвуча популярното “Многая лета”. Веднага след това Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави всички свои съграждани и гости на град като им пожела много здраве, късмет и ползотворна година в личен и професионален план.

На 1 януари сутринта кметът Георги Икономов откри традиционния кукерски карнавал с участието на махалите “Костевй блата” и “Вионово блато”. Най-малките участници в кукерските игри сурвакаха кмета за здраве и много успехи през новата година. И тази година представянето на двете махали бе изключително интересно и атрактивно. Освен многобройните кукери, участниците представиха фолклорни носии и обичаи.

 

В Разлог Христо Стоичков беше официален гост на традиционния кукерски карнавал "Старчевата"

В Разлог посрещнаха 2012 с традиционния кукерски карнавал „Старчевата” и поставиха рекорд по масово участие - рекорден е броят на чауши над 250, над 1300 души облечени в пъстротата на народните носии, кръвта на 10 000 публика от цял свят заигра от внушителната гледка на чауши, моми и ергени. В гоненето на злите духове редом до народния представител Любен Татарски и кмета на курортния град Красимир Герчев се включи и Христо Стоичков.

 

христо стоичков разлог старчевата 2012 Христо Стоичков на хорото в центъра на Разлог © снимка: Selo-Banya.com

Кметът на Разлог Красимир Герчев бе категоричен, че такъв масов кукерският карнавал не е бил от десетки години насам. Една много стара традиция в Разлог е в разцвета своето възраждане. Любовта на хората към този ритуал за гонене на злото и "наричане" за здрава, плодотворна и берекетна година събра почти целят град на централния площад. В Разлог това е традиция, която всеки спазва от 8 месечните бебета до 80-годишните старци в продължение вече на стотици години.

 

backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

 


Полезни връзки: Ски в Банско | Заведения в Банско | Съоръжения за ски в Банско

Валутни курсове

  • 1.95583